„Ислямска държава“ показа във видео двама пленени руски военни (ВИДЕО)

31

Кадър: YouTube

Групировката „Ислямска държава“ публикува видеозапис, на който според нея са показани двама руски военни, пленени от бойците й в района на сирийския град Дейр аз Зур, където Русия оказва подкрепа на сирийската армия срещу джихадистите, предават Ройтерс и БТА.

Руското министерство на отбраната отрича руски военнослужещи да са били пленявани, съобщиха ТАСС и Интерфакс. Засега руското министерство на отбраната и на външните работи не са отговорили на запитвания на Ройтерс за коментар.

На 42-секундния видеозапис, разпространен от информационната агенция на „Ислямска държава“ Амак, в помещение за кратко се появяват двама мъже със сиви дрехи. Единият, който е с брада, е с белезници. Другият е видимо с охлузвания по лицето.

Ройтерс отбелязва, че засега не може да потвърди автентичността на записа. Мъжът с брадата говори на руски, а другият мълчи, а под тях вървят субтитри на арабски. Записът е с дата 3 октомври, но няма други доказателства кога е бил направен.

Говорейки пред камерата, мъжът с брадата посочва името си, датата на раждане и името на родното си село в Южна Русия. После казва: „При контраофанзива на „Ислямска държава“ бях пленен„. Той заявява, че е бил пленен с още един мъж, и казва и неговото име, дата на раждане и роден окръг.

В края на миналия месец Амак съобщи, че джихадистите са пленили двама руснаци по време на боеве в района на Дейр аз Зур. Тогава руското министерство на отбраната отрече това твърдение.