Вижте 20 начина, по които хората по света пият кафето си

120

Хората по цял свят следват един подобен ритуал всеки ден: стават от сън и пият кафе. Ритуалът обаче се различава по подготовката на кафето, а понякога и по неговите съставки. Ние не смятаме за нормално в кафето ни да има пипер, лимон или сирене, но в други култури това е в реда на нещата. Ето как се сервира кафето в различни държави по света.

Финландия


Kaffeost. Горещо кафе се налива върху бучки сирене. Финландците обожават тази комбинация.

Турция
Kahvesi. Фино смляно кафе се вари в специално медно или месингово джезве. Турското кафе не се прецежда, за да се получи утайка на дъното на чашата.

Малайзия
Yuanyang. Тази вкусна и силна напитка може да се сервира топла или студена и се състои от три части черно кафе и седем части чай с мляко по хонгконгски – смесица от мляко и черен чай.

Австралия
Flat White. Наподобява кафе лате. В чаша еспресо се налива прясно мляко на пяна.

Гърция
Frappe. Фрапето е особено популярна лятна напитка в Гърция и се прави от лед, разтворимо кафе и мляко на пяна.

Италия


Espresso Romano. Истинското италианско еспресо се сервира с парченце лимон, за което се смята, че подчертава сладкия вкус на кафето.

Виетнам


Ca phe da. Много сладко и много силно, виетнамското айс кафе се прави от едро смляно кафе, кондензирано мляко и лед, през френска преса с филтър.

Мексико
Café de Olla. Вари се с пръчка канела и му се слага нерафинирана захар. Сервира се в глинена чаша, която, според местните, засилва вкуса на кафето.

Сенегал
Café Touba. Подправя се с лют пипер и понякога с карамфил. Подправките се смесват със зърната кафе и се пекат, после се мелят и се филтрират за получаване на истински силно кафе.

Бразилия

Cafezinho. Много хора смятат кайпиринята за националното питие на Бразилия, но кафето е много по-популярно сред местните. Подобно на еспресото, бразилското кафе е късо, силно и го отличава само това, че се вари заедно със захарта.

Испания


Café Bombon. За любителите на сладкото кафе испанският вариант е най-подходящ. Много гъсто и сладко, с равни части кондензирано мляко и черно кафе.

Ирландия
Irish coffee. Този коктейл с кафе се състои от горещо кафе, ирландско уиски и захар, а отгоре се слага и гъста сметана.

Австрия
Wiener Melange. Наподобява капучино, но е еспресо с топло мляко и пяна отгоре, често и с бита сметана и кокосови стърготини.

Франция
Café au Lait. Французите обичат кафето си с равни части от мляко и кафе. Ключът е в голямата чаша – за да е лесно топенето на кроасана в кафето.

Мароко
Кафе с подправки. Представлява смесица от кафе и подправки като кардамон, черен пипер, канела, карамфил и индийско орехче.

Куба
Café Cubano. Късо, но силно. Вари се със захар.

Германия


Pharisaer. Прави се от кафе, ром, захар и топинг от бита сметана и шоколадови стърготини.

Португалия
Mazagran. Състои се от еспресо и лимонов сок или безалкохолно с лимонов вкус, за да придаде особен аромат на типичното айс кафе. Произлиза от Алжир, но португалците първи започват да добавят лимонов сок вместо вода към студената напитка.

Саудитска Арабия
Qahwa. Прави се с микс от подправки като кардамон, канела, карамфил, шафран и джинджифил. Често се сервира с изсушени смокини, заради горчивия вкус на кафето.

Хонг Конг
Yuenyeung. Популярна напитка в Хонг Конг, която се състои от кафе и чай с мляко. Пие се топла или студена, с различни видове чай за различен вкус.

Източник: Insider

Превод и редакция: „Нова Варна“