Почина големият рок музикант Том Пети, известни музиканти отдават почит

288

Снимка: Paul R. Giunta/Getty Images

Рок легендата Том Пети почина на на 66-годишна възраст.

Обявен е за един от малкото останали „най-големи в рока“.

Звезди на музиката използваха социалните мрежи, за да засвидетелстват почитта си към легендарния рокаджия, съобщават 24часа, цитирайки Асошиейтед прес и в. „Дейли експрес“.

Фронтменът на „Хартбрейкърс“ пробива на музикалната сцена през 1976 г.

Том Пети е известен и като член и съосновател на супергрупата „Травълинг Уилбърис“ от края на 80-те години на миналия век, включваща също Боб Дилън, Рой Орбисън, Джеф Лин и Джордж Харисън.

Реагирайки на новината за кончината на своя колега и приятел, 76-годишният Боб Дилън е споделил „Това е шокираща, смазваща вест. Мисля за света на Том. Той беше велик музикант, изпълнен със светлина, и истински приятел. Никога няма да го забравя“.

„Шокиран и натъжен съм от вестта за кончината на Том Пети. Той беше значима част от нашата музикална история. Няма да има друг като него“, се посочва в изявлението, направено от Ерик Клептън.

„Още един голям човек си отиде твърде рано. Том Пети, ти оеше изключителен талант“, написа в Туитър Джийн Симънс от „Кис“.

„Съкрушен съм от новината за смъртта на Том Пети. Тъжен, тъжен ден. Почивай в мир“, пише в сайта Инстаграм китаристът Слаш.

„Почивай в мир, Том Пети. Музикална легенда. Никога няма да бъдеш забравен“, написа в Туитър барабанистът на „Аеросмит“ Джоуи Крамър.

„Чрез изявите си с „Хартбрейкърс“ и „Травълинг Уилбърис“ той ни остави незабравимо наследство. Несправедливо е, че си отиде преждевременно“, гласи туитът на фронтмена на „Деф лепард“ Джо Елиът.

„В музикалния бизнес е рядкост човек да се радва на всеобщо уважение. Том Пети беше „осъден“ на рокендрол. музиката беше в кръвта му. Този човек остави в наследство на феновете си и на света истинско съкровище от велики песни“, написа в Туитър шок рокаджията Алис Купър.

„Винаги съм се чувствал добре, знаейки че Том Пети е някъде там и твори прекрасни слова и музика. Денят на кончината му ни изпълва тъга, но благодарността ни ще остане завинаги“, пише в социалната мрежа Ричард Маркс.

„Том Пети беше същински рокендрол пурист, както в музиката, така и с непокорния си дух. Заразните му рифове, бунтарският му характер и новаторството му като автор на песни промениха рок традициите и подхраниха легендарна кариера и някои от най-запомнящите се моменти в музиката през последните четири десетилетия“, се посочва в изявлението, направено от президента и главен изпълнителен директор на американската Национална звукозаписна академия Нийл Портнау.

„Това е непоносимо. Случилото се в Пас Вегас и кончината на един велик музикален герой. Ти ни дари с толкова радост, Том Пети. Ще ни липсваш много. Почивай в мир“, пише певицата Шерил Кроу.

„Обичах Том Пети и записвах кавъри на негови песни, защото исках да разбера какво е чувството да летиш. Мястото на човек е там. където се чувства свободен“, написа певецът Джон Мейър.