Борисов и Тудосе: Обмисляме да построим мост и жп линия на пътя Никопол – Турну Мъгуреле

48

Снимка: Нова Вест

Днес премиерът Бойко Борисов посрещна министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас, на Румъния Михай Тудосе и президента на Сърбия Александър Вучич в резиденция „Евксиноград“.

На песконференциите ще бъдат обсъдени темите за по-голямата свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и теми, свързани със сигурността и стабилността в Европа.

По-рано днес, в 11.00 часа Бойко Борисов и румънския му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница.

След това се срещнаха в резиденция „Евксиноград“ край Варна.

Правителствата на България и Румъния проведоха съвместно заседание в двореца „Евксиноград“. Заседанието приключи с подписването на двустранни договори в областта на транспорта, енергетиката, труда и социалната политика, вътрешните работи и икономиката.

Снимка: Министерски съвет

Това е четвъртото международно заседание до този момент.

След заседанието Бойко Борисов и румънският му колега дадоха съвместна пресконференция.

Главните акценти в пресконференцията бяха свързани с транспорта, енергетиката, социалната политика и други направления важни и за двата народа.

Снимка: Министерски съвет

Борисов съобщи за три големи проекта, свързани с пътната инфраструктура. Като един от тях е на Русе.

„Там има километрични опашки, които пречат и на бизнеса и на туризма“, каза Борисов.

Друг приоритетен път е пътят Никопол – Турну Мъгуреле. Ще бъде възложено проучване колко би струвало да се направи мост и жп линия.

Снимка: Министерски съвет

Друг важен проект свързан с пътищата е направата на магистрала Констанца – Варна – Бургас, като трасето е с дължина около 200 км.

Тези проекти, свързани с пътната инфраструктура ще дадат голям тласък на двете държави по отношение на икономиката, бизнеса и туризма, казва премиерът. „Всичко, което правим е в полза на двата наши народа“, добави той.

Снимка: Министерски съвет

Българският министър-председател приветства идеята на румънския си колега двете страни да излязат заедно на арабския и китайския пазар, за да могат да отговорят в по-висока степен на изискванията за количества и капацитет. Правейки търговски къщи и подпомагайки ги като държави, заедно с частния бизнес в земеделието, можем да си партнираме, за да покрием този неограничен пазар, посочи Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Относно Шенген, Борисов заяви, че България и Румъния ще продължават да работят по темата с такт и дипломация и без много емоции. Оценката сме получили от Европейската комисия, от Европейския парламент, няма какво да ни притеснява от репутационна гледна точка, каза още премиерът.

Борисов коментира и темата за сътрудничеството между България и Румъния, свързано с енергетиката.

Снимка: Нова Вест

Румъния подкрепя европейския газов хъб Балкан„, заяви Борисов. „Неслучайно първият работещ интерконектор на България за доставка на втечнен газ беше изграден с Румъния„, допълни той. Работи се и по проект да се дренира р. Дунав.

Премиерът заяви, че всяка от двете държави могат да бъдат енергиен колабс.

 „Говорихме за инфраструктурата, но не като самоцел. Двете държави ще бъдат конкурентоспособни в Европа, ще предложим и по-добър живот на нашите граждани„, заяви от своя страна румънският министър-председател Михай Тудосе.

Снимка: Нова Вест

Той добави, че двете страни предлагат на ЕС една от най-безопасните граници и сътрудничеството им по отношение на реда може да служи за модел. По думите му България и Румъния са острови на стабилност и безопасност в региона.

Премиерът поднесе своите благодарности: „Да благодарим и на варненци. Всъщност благодарността за гостоприемството дължим на Варна

Като за финал Борисов се пошегува, като разказа за свое посещение в Талин, където някои премиери скандирали Варна, Варна, искаха и те във Варна да дойдат.