Синеоките хора носят в себе си генна мутация от човек, живял преди 6000 години

611

Ново проучване доказва, че всички синеоки хора имат общ прародител. Това е човек, живял преди повече от 6000 години, носител на генетична мутация, която се е разпространила по цял свят.

Точната причина все още не е установена, но учените са сигурни, че цветът на очите започнал да се променя много преди началото на документираната история.

Всички синеоки хора имат общ прародител, роден преди 6 000 до 10 000 години. Сините очи са резултат на генна мутация. Години наред учените я търсят в ген, обозначен като ОСА2. Той предопределя количеството кафяв пигмент в очите ни. Но се оказва, че това, което търсят, изобщо не е там.

Мутацията е открита в съвсем различен ген, обозначен като HERC2. Той потиска действието на ОСА2, което означава, че не позволява на кафявото да се прояви и дава превес на синьото. Всички синеоки хора са носители на тази генетична мутация.

Как е възникнала мутацията? Вероятно когато хората мигрирали от Африка в Европа. Това би обяснило защо само хора с европейски корени имат сини очи. Както и че всички синеоки хора имат един общ прародител.“

Източник: Business Insider

Превод и редакция: „Нова Вест“