Газовете, които животните изпускат имат огромно влияние върху климата

203

Учените отдавна са установили, че отделяните от животните газове и екскременти допринасят за глобалното затопляне. Но данните от ново проучване сочат, че до момента е бил подценяван ефекта от метановите емисии на животните върху климата.

Метанът, който се съдържа в газовете, отделяни от животните, е естествен продукт на микробите в червата на животните и ферментирането на храната. Метанът засилва парниковия ефект, който задържа топлината в земната атмосфера и причинява климатични промени. Въпреки че въглеродният диоксид най-често се споменава като причнина за глобалното затопляне, метанът всъщност е 85 пъти по-силен по отношение на задържането на топлината.

Източниците на метан са различни. Известно количетво идва от блатата и други влажни зони, но основната част метанови емисии се отделя при човешка ейност, включително отглеждане на добитък.

В хода на новото проучване учените са направили и нови изчисления как метановите емисии от животните допринасят за глобалното затопляне. Предвид промените в начина на отглеждане на животни, те изчислили, че предишните данни, които стоят в основата на Международния закон за климатичните промени от 2006-та, са неточни с 11%.

В много райони броят на животните се променя и се отглеждат все повече, с по-голям прием на храна. Това води до по-голямо количество метан, отделян в атмосферата.“, казва Джули Улф от екипа изследователи.

Изследването показва още, че метанът е причина за около 16% от общите емисии на парникови газове. Освен отглеждането на животни, други човешки дейности като добива и транспортирането на петрол, въглища и газ, както и гниенето на органични отпадъци, също допринасят за увеличаване на метановите емисии.

Източник: techtimes.com

Превод и редакция: „Нова Вест“