България

Бойко Борисов: Днес правим нещо добро за Европа (СНИМКИ)

Днес министър-председателят на България, Бойко Борисов, беше домакин на четиристранна балканска среща с премиерите на Гърция и Румъния и със сръбския президент.

На пресконференция те обсъдиха теми за по-голяма свързаност на Балканите, за развитието на общи инфраструктурни проекти, за предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС и теми, свързани със сигурността и стабилността в Европа.

Пресконференцията започна с изказването на Борисов, който засегна проблеми ,свързани с мира и стабилността на страната ни.

„Ако процесът, върху който работим бъде ускорен, това ще бъде от полза на мира, стабилността и сигурността и на Балканите, а и за цяла Европа“, заяви Борисов.

„Идеята ни е да развием така нашите отношения, че Балканите да станат пример в Европа не като място за войни и убийства, а за мир, стабилност, просперитет, което е в интерес на хората и бизнеса в региона, както и допринася за реализирането на общи градивни проекти“, каза още премиерът.

Той съобщи още, че искат да помогнат на ЕС да не мисли за нашия регион. По думите му естественото място на Сърбия е в ЕС.

Сръбският президент, Александър Вучич, благодари за подкрепата, която Сърбия получава по европейския й път. „За нас мирът и стабилността са най-важни“, изтъкна той и също подчерта значението на работата по инфраструктурните проекти между четирите държави. Вучич изрази надежда да бъде добър домакин на следваща среща в този формат в Белград.

„Четирите държави можем да играем съществена роля за развитието на региона“, заяви от своя страна министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас. Той приветства българската инициатива да се проведе среща на върха за Западните Балкани в рамките на предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС.

Гръцкият премиер, Ципрас, акцентира върху сътрудничеството на четирите държави в енергетиката, транспорта и управлението на кризи в сферата на сигурността. Ако мащабните проекти, за които говорим, се реализират, това ще промени хоризонта и ще даде друг размах на нашия регион, добави гръцкият премиер.

Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе акцентира върху добросъседството и енергийната сигурност. По думите му четирите държави трябва да действат като един партньор по енергийните теми и да имат добра координация относно инфраструктурните проекти.

Борисов продължи своето изказване след своите колеги.

„Ние сме доволни за цялата тази европейска солидарност и финансовата помощ, която е получила България. Нашата цел не е да се конфронтираме, а да предложим варианти как и по-бързо да се постигне необходимия европейски мир между Белград и Прищина и присъединяването бързо на Сърбия към ЕС“, заяви Борисов.

„Аз съм убеден, че и геополитически инвеститори ще се намерят да ни помогнат“, каза още той.

Нашият глас се чува, защото имаме мотиви, имаме програма, имаме разбиране, и това което предлагаме е присъединяване в полза на цяла Европа, спокойствието в района в полза на цяла Европа. Така че днес правим нещо добро за Европа“, допълни Борисов.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 седмица
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 3 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 3 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 3 седмици