Римският папа публично подкрепи бежанците, като стана един от тях

52

Папа Франциск стана бежанец под номер 3900003.

Припомняме ви, че преди няколко седмици лично той поиска поиска правителствата да приемат, закрилят, подкрепят и интегрират мигрантите, заявявайки, че посланието на Исус за любов се корени в приемането на „отхвърлените странници от всякакви възрасти“.

Главата на Римокатолическата църква посети мигрантски център край Болоня, където в сиви контейнери и други временни постройки живеят около хиляда кандидати за убежище. Повечето от тях са без документи и на китките си носят жълти пластмасови гривни, служещи за идентифициране. Франциск също сложи на дясната си ръка такава гривна с неговото име и номер 3900003, дадена му от африкански бежанец, предава faktor.bg.

 

Негово светейшество призова правителствата и народите по света да направят повече в помощ на мигрантите и да не ги смятат за врагове, предаде пък Ройтерс.

Ако гледаме на съседите си без милосърдие, рискуваме Бог да ни гледа без милосърдие“, каза папата. По думите му много хора се боят от мигрантите, което ги кара да мислят, че имат правото да ги съдят хладнокръвно и строго. Той отдаде почит към онези, които „не пристигнаха, защото бяха погълнати от пустинята или морето„.

Франциск осъди писанията на тролове в интернет срещу чужденците, които по думите му стават жертва на „ужасни изказвания и оскърбления„.

Това е вторият случай за по-малко от седмица, в който папата се изказва в подкрепа на мигрантите. Това става във време на засилване на антимигрантските настроения в САЩ и много европейски страни.

Агенцията припомня, че през последните близо четири години в Италия са пристигнали около 600 хиляди бедстващи мигранти и бежанци. През същия период над 13 хиляди мигранти са загинали в Средиземно море при рисковани опити да достигнат Европа.