Вирусът, заради който хиляди бебета се родиха с ужасяващи малформации, става още по-опасен

95

Когато вирусът Зика се появи в двете Америки и хиляди бебета се родиха с ужасяващи малформации, много учени и здравни експерти започнаха да се питат дали някога считаният за безвреден вирус е мутирал и е станал по-опасен. Според някои е точно така.

В изследване, публикувано миналата седмица в списание Science, екип учени от няколко китайски института е представил резултатите от своите проучвания. Учените са изолирали генетичната мутация, която според тях е отговорна за това Зика да уврежда мозъка и да причинява микроцефалия, като по този начин се раждат бебета с необичайно малки глави и мозъци.

Мутацията представлява изменение в структурата на определена аминокиселина и верояно се е появила през май 2013, няколко месеца след като Зика избухна във Френска Полинезия, казват авторите на изследването.

От откритията става ясно как Зика е еволюирал от безвреден вирус, пренасян от комари, до вродена патология с глобален ефект.

Последните разкрития обясняват и как вирусът, който от десетилетия разболява хората като обикновен грип, изведнъж взе толкова много жертви. Възката между Зика и микроцефалията е установена след като хиляди бебета се раждат с това състояние в Южна и Централна Америка и на Карибите през 2015 и 2016 и чиито майки са били заразени със Зика по време на бременността.

Не само мутацията е виновна за трансформацията на Зика в глобална заплаха, казват учените. „Предвиждам, че ще бъдат открити още мутации“, казва Генон Чен, професор по микробиология, имунология и молекулярна генетика в Калифорнийския университет, който откри мутацията в по-ранни изследвания, но не е тествал ефекта ѝ.

Според някои учени Зика, който е открит в Уганда през 1947, може винаги да е причинявал вродени дефекти, но това да е останало нерегистрирано, заради липсата на статистика за болестите в страните, където се е появил вирусът.
Според други отговорът се крие в еволюцията на вируса. Вирусите представляват вериги от генетичен материал, които се възпроизвеждат щом навлязат в клетката. С всяко възпроизвеждане вирусът леко се видоизменя, а вируси като Зика са склонни към мутации.

Екипът от Китай създал седем мутирали вируса с добавяне на мутации към щамове на Зика, открити в Камбоджа през 2010, отпреди вирусът да се свърже с вродените дефекти. Тествали мутациите върху новородени мишки и открили, че вирусът, който съдържа мутацията, наречена S139N , атакувал клетките, отговорни за мозъчното развитие. По-късно учените внедрили мутациите в щам, взет от Венецуела през 2016, и способността на вируса да уврежда мозъчни клетки намаляла.

Резултатите показват, че наблюдението на вирусите и генетичните им изменения, както и изработването на ваксини, е изключително важно за превенцията.

Източник: The Wall Street Journal

Превод и редакция: „Нова Вест“