Медици на протест пред централния вход на „Пирогов“ заради действия на директора им

91

Директорът на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ проф. Асен Балтов започна акция да преглежда чантите на лекарите и медицинските сестри, както и автомобилите.

За целта са наети три охранителни фирми, предадоха от пресцентъра на Лекарския екип на „Пирогов“ за Нова Вест.

Безпрецедентната мярка се обяснява като рутинна проверка. Не е ясно какво точно търси проф. Балтов.

В същото време болницата се тресе от скандали, раздори и протести. Една част от докторите са с орязани заплати, неудобните се отстраняват, издават се устни заповеди, че всеки, който проговори пред медиите ще бъде уволнен дисциплинарно.

За последните четири месеца над 20 медици и двойно повече сестри са напуснали Института по собствено желание.

„Предупреждаваме, че на нощно дежурство в клиниките са само специализанти. Недопустимо е недипломирани лекари да се грижат за тежко болни пациенти.“, съобщават лекарите от болницата.

Те ще дават и извънредни 12-часови дежурства на входа на „Пирогов“. Всичките над 50 специализанти вече са получили заповед и трябва да изготвят график, а допълнителните смени няма да им се заплащат.

В същото време пациенти умират пред входа на болницата или им се отказва прием. Заради последния случай, който стана медийно известен, проф. Балтов уволни цял дежурен екип от 126-и кабинет – един лекар и две сестри.

Над 50 медици излязоха на протест пред централния вход на „Пирогов“, за да изразят несъгласието си с действията на своя директор.