Депутати от БСП изобличиха финансови манипулации от кмета на Криводол с министерство на финансите

186

„При искането за отпускане на безлихвен заем от кмета на община Криводол Петър Данчев е подведен Общинският съвет.“ Това признание направи финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на народните представители от „БСП за България“ Лало Кирилов и Красимир Янков.
Двамата депутати питаха за отпускането на безлихвен заем на община Криводол – дали финансовото министерство е проверило документацията и какъв контрол се осъществява върху бюджета на общините, на които са отпуснати безлихвени заеми. Оправданието на Горанов не сваля отговорността от него за неосъществен контрол.


Кирилов и Янков алармираха, че Общинският съвет на Криводол е разрешил на Данчев да вземе безлихвен заем от МФ за 630 хил. лв. Вместо да вземе средствата запогасяване на задължения към НАП, каквото е решението на съветниците, кметът иска временен безлихвения заем от МФ, за плащания към ДФ „Земеделие“ и по задължения по програма „Околна среда“. „Парите са отишли за покриване на задължение на общината, макар и не тези, за които кметът е поискал разрешение от Общинския съвет. Не съм пъдар на общинските съветници“, опита да омаловажи случката Горанов.
Финансовият министър отговори на депутатите от левицата, че в АДФИ има изпратени писма за проверки за нарушения на над 100 общини. Община Криводол обаче не е сред проверяваните, защото срокът за погашение не е изтекъл. Министърът обеща финансова инспекция на общината.