8 мита за захарта, които e нужно да преосмислим

43

Снимка: webmd.com

Всички сме гледали документални филми, слушали сме лекции и сме чели статии за вредата от захарта. Яденето на големи количества захар е пряко свързано с наднормено тегло, сърдечни и чернодробни проблеми. Но все пак имаме нужда от захар, за да живеем.
„Захарта е необходима на телата ни“, казва д-р Дженифър Хайт, кардиолог в Нюйоркска болница. „Но по-добре е да си я набавяме от плодове и зеленчуци, отколкото от от обработени храни.“

Ето и основните митове по отношение на захарта:

1. Някои видове захар са по-полезни от други
Факт: Всички „видове“ захар имат еднакво отражение върху тялото.
Кафява захар, бяла захар, мед – всички те се разграждат до едно и също вещество – глюкоза.

2. Захарта прави децата хиперактивни
Факт: Няма такова нещо като превъзбуждане заради захар
„Това е един от най-забавните митове“, казва д-р Хайт. Много изследвания са доказали, че има нулева връзка между захар и хиперактивност.

3. Захарта е пристрастяваща като наркотиците
Факт: Няма доказателства, че захарта е пристрастяваща.
„Не съществуват доказателства, че захарта действа като наркотик. Не може да се надрусате със захар.“ Съществуват редица противоречиви изследвания относно захарната зависимост. Френско изследване от 2013 свързва желанието за сладко с мозъчния център на удоволствието, който реагира и на наркотици. Изследването заключва, че захарта е по-пристрастяваща дори от кокаина. Но други изследвания показват, че зависимост се оформя само ако захар се приема по едно и също време всеки ден.

4. Яденето на много сладко отключва диабет
Факт: И двата типа диабет са резултат от генетични фактори и фактори на средата, но захарта, сама по себе си, не е пряко свързана с отключването на болестта.
По-вероятно е да развиете диабет, ако сте със свръх тегло, защото излишната мазнина води до инсулинова резистентност. Захарта е по-скоро косвен, отколкото пряк причинител на диабета.

5. Изкуствените подсладители са по-полезни от захарта
Факт: Някои изкуствени подсладители са толкова вредни за тялото, колкото и захарта
Подсладителите като стевия, трувия и аспартам съдържат по-малко калории, но пиещите диетични напитки са два пъти по-склонни към затлъстяване от непиещите. Според проучване изкуственият подсладител захарин е по-пристрастяващ от кокаина.

6. Захарта причинява кариеси
Факт: Кариесите се получават заради киселинна храна и напитки, които увреждат емайла на зъбите.
„Не захарта е причина за кариесите“, казва д-р Марк Бърен. „Най-опасни са крекерите и тестените изделия, а не сладкото. Бактериите в устата ни също се хранят със захарта, но след това отделят киселина, която вреди на емайла и образува кариеси.“

7. Трябва да премахнем захарта от менюто си
Факт: Хората имат нужда от глюкоза.
Разбира се, твърде много захар ще доведе до проблеми с теглото. Но глюкозата е важна за организма. Невъзможно е да премахнем изцяло захарта от менюто си. Плодовете, картофите и други нишестени храни също имат висок гликемичен индекс.

8. Захарта е в основата на всички здравословни проблеми
Факт: Захарта рядко е единствената причина за затлъстяването и сърдечните заболявания.
Захарта несъмнено допринася за затлъстяването. Но не е единственият фактор, който пречи на здравословното хранене. „Сладките неща обикновено имат много калории и са прекалено обработени. Ако приемаме много калории, естествено е да качим килограми“, казва д-р Хайт.

Източник: Insider

Превод и редакция: „Нова Варна“