Научете 12 психологически трика, с които ще ви харесат от пръв поглед

58

Снимка: Shutterstock

Трудно е да определим точно защо харесваме някого. Дали е заради усмивката, остроумието или присъствието му. Но учените са набелязали някои основни фактори, които привличат хората.

1. Наподобявайте отсрещния
Тази стратегия се казва „огледало“ и включва леко наподобяване на поведението на другия. Копиране на езика на тялото, жестовете и изражението на лицето. Много хора го правят несъзнателно и това улеснява харесването.

2. Прекарвайте повече време около хора, с които искате да се сприятелите
Хората най-често харесват други хора от близкото си обкръжение и такива, които познават и срещат често.

3. Правете комплименти
Другите асоциират с нашата личност прилагателните, които ползваме, за да опишем някого.Този феномен е известен като „пренос на чертите“. Ако описваме другите като мили и искрени, така ще възприемат и нас. Ако постоянно критикуваме хората зад гърба им, приятелите ни ще започнат да свързват нас с неприятните качества.

4. Показвайте положителни емоции
Емоционално „заразяване“ се нарича това, което се случва, когато сме повлияни от настроението на другите. Хората подсъзнателно изпитват емоциите на тези около тях.

5. Излъчвайте топлина и компететност
Според психолози ние преценяваме другите на база на топлината, която излъчват, както и на тяхната компетентност. Така че, ако сте топъл и приятелски настроен човек, хората усещат, че могат да ви вярват. Ако изглеждате компетентен, те ви уважават.

6. Не крийте грешките си
Хората ни харесват повече след като сме сгрешили, но само ако вярват, че като цяло сме компетентни. Откритието, че не сме съвършени, ни прави по-приятни за околните.

7. Акцентирайте на сходни ценности
Хората харесват повече хора, с които си приличат. Подобните се привличат.

8. Позволете си физически контакт
Жестове като потупване по гърба или докосване по ръката карат хората да ни чувстват по-близки.

9. Усмихвайте се
Усмихнатите хора се приемат по-добре във всички случаи.

10. Гледайте на другия както той гледа на себе си
Хората искат да ги възприемат така, както те възприемат себе си. Всички търсим потвърждение на вижданията си, били те положителни или отрицателни.

11. Споделете тайна
Себеразкриването е една от най-успешните техники за сприятеляване.

12. Демонстрирайте чувство за хумор
Чувството за хумор е много важно, независимо дали става дума за приятелска или за любовна връзка. Демонстрацията на хумор при запознанство с някого увеличава шансовете той да ни хареса.

Източник: msn.com

Превод и редакция: „Нова Варна“