Почина най-тежката жена на света

50

Снимка: Fox News

Египтянката Иман Ахмед Абд Ел Ати, смятана за най-тежката жена в света, почина вчера в болница в Обединените Арабски Емирства след месеци борба за живота си, вклщчваща лекари от три държави, които опитаха да я спасят.

Жената почина на 37-годишна възраст заради усложнения в следствие на високото тегло, включващи отказ на сърцето и бъбреците, съобщиха от болницата.

Според лекарите заболяване на щитовидната жлеза, заедно с генетичен дефект са причина за екстремното тегло на Ел Ати, което я е направило неподвижна. Теглото ѝ през миналата година достигнало 550 кг, а усилията на сестра ѝ да намери медицинска помощ били неуспешни.

През октомври 2016 индийски хирург се свързал със семейството и предложил безвъзмездна помощ. След като получил снимка на тежащата половин тон жена, той възкликнал „Как изобщо е жива?“.

Опитите да се спаси живота на Иман били документирани в блога „Save Eman”. Прогнозите не били обнадеждаващи. Тя била високорисков пациент, вече била претърпяла инфаркт и парализа на дясните ръка и крак, не можела да говори, имала диабет тип 2, високо кръвно налягане, белодробно заболяване и висок риск от емболия.

Още по-трудно било да транспортират жената от дома и в Египет, който не била напускала от 25 години, до болница в Мумбай. Иман била транспортирана със специален товарен самолет, а след това ескортирана до болницата, където кран я пренесъл до специална болнична стая.

Иман претърпяла успешна лапароскопска гастректомия през март тази година. Месец по-късно тя била отслабнала с 250 кг. и можела да сяда и да се движи с инвалиден стол. В края на април тежала около 190 кг и била стабилизирана.


Рехабилитацията на Иман продължила в Абу Даби и след 10 седмици тя проговорила за пръв път от три години. Лекарите започнали да лекуват психиката ѝ. Целта им била тя да премине през липосукция и премахване на излишната кожа и евентуално да се върне вкъщо до една година.

Не е ясно дали към момента на смъртта си жената е била подложена на хирургическа процедура. В момента болницата и семейството не отговарят на въпроси.

Източник:Washington Post

Превод и редакция: „Нова вест“