Учени разкриха тайната на Хеопсовата пирамида

168

Снимка: world-pyramids.com

Археолози откриха доказателства, които показват как египтяните са прекарали огромните гранитни блокове за изграждането на пирамидата.

Древните египтяни са транспортирали огромните блокове гранит и варовик за Хеопсовата пирамида с дървени кораби по система от канали до пристанище, което е било съвсем близо до основата на строежа, пише inews.bg, цитирайки в. „Дейли мейл“.

Така бе разгадана една от най-големите древни загадки как общество от бронзовата епоха с толкова слабо развити технологии е успявало да направи това.

Хеопсовата пирамида е построена около 2600 г. пр. н. е.

Древният папирус е намерен в пристанището Уади ал-Джарф. Той е написан от надзирателя Мерер, който отговарял за 40 работници. Това е единственият съществуващ писмен разказ на свидетел на строежа на Голямата пирамида в Гиза.

Мерер пише, че хиляди работници са транспортирали 170 000 тона варовик по Нил в дървени кораби.

След това блоковете са превозвани по каналите до вътрешното пристанище. Мерер описва също строежа на каналите и гигантските диги, с които са отклонявали водата от Нил.

Каменните блокове са тежали по 2,5 тона. Гранитът е превозван от разстояние около 850 км от Асуан до Гиза. Варовикът пък е добиван по-близо.

Археологът Марк Лерер откри доказателства за затрупан канал до Голямата пирамида. Известна е и церемониална лодка, построена за фараона Хеопс.

Тя била предназначена за пътуването му в отвъдния свят, но възстановяването ѝ дава информация за корабостроенето по онова време.