Джентълмени на мотори подкрепят борбата с рака на простатата

321

Мотористи в костюми и с ретромотори се събраха днес по обед и в центъра на София, за да подкрепят Световната инициатива в подкрепа на борбата с болестта- рак на простатата.

Каузата възниква в Австралия през 2012 г. Благодарение на кампанията хиляди участници от целия свят правят благотворителни обиколки с мотори всяка година в точно определен ден, предаде dariknews.

През 2016 г. в знак на солидарност в каузата се включват 56 000 мотористи от 500 града в 90 страни, а през тази година се очаква участие да вземат над 100 държави.

Снимка: clubz.bg

В 60% от случаите ракът на простатата се появява без симптоми, което възпрепятства ранното му откриване.

Първото си изследване мъжете трябва да направят, когато навършат 45 години. Мъжете от 65 до 75 години трябва да се изследват всяка година.

При мъже с фамилна обремененост рискът да се разболеят от рак на простатата е седем пъти по –висок, затова и първото изследване трябва да се направи значително по-рано.

При ранна диагностика ракът на простатата може да бъде излекуван напълно, уверяват специалистите. В София днес се проведе благотворителен мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата.

Ракът на простатата е заболяване характерно за възрастните мъже. Най-високият пик на заболеваемостта е между 65 и 75 години. Уловен на време ракът на простатата може да бъде излекуван, категоричен е д-р Радослав Мангалджиев, началник на Отделение по химиотерахия при Специализираната болница за онкологични заболявания в София. Заболяването понякога протича без симптоми, предупреди д-р Мангалджиев.

В България стойностите на заболеваемост от рак на простатата са средни и на 100 хлидяи души от това заболяване страдат около 40 човека.

Снимка: clubz.bg