Каква е причината за трайността на татуировките

18
blank
Татуировките са толкова трайни, заради частиците в пигмента на мастилото, обяснява Ан Лауман, професор по дерматология от Северозападния университет в САЩ пред Popular Science.
Татуировката се нанася с механизирана игла, която инжектира мастилото в дермата – втория слой на кожата, който се намира под епидермиса. Понеже процесът включва нараняване на кожата, тялото веднага реагира – белите кръвни клетки се опитват да погълнат чуждите частици и да ги изхвърлят.
Татуировката остава, защото частиците на пигмента са прекалено големи, за да бъдат изядени от белите кръвни клетки – те просто си остават там.“
Лошото на татуировките обаче е точно това, което ги прави толкова привлекателни – тяхната трайност.
Ако напишете името на гаджето си и после се ожените за някой друг, това е проблем.“
Другият проблем е възрастта. Мастилото започва да се размазва, ако е инжектирано прекалено дълбоко в кожата – това кара пигмента да се разнася извън предназначеното място. Избледняването и деформациите, предизвикани от промените във фигурата, също са често срещани. Кожата се отпуска и линията вече не е същата.
Когато вече не искате татуировката, можете да я изрежете или изгорите, но най-безопасният и ефективен метод е да я премахнете с лазер.
За да премахне татуировката, лазерът се насочва към един определен цвят (в повечето случаи черното) и разбива частиците на пигмента, докато те не станат достатъчно малки, така че да могат да бъдат отнесени от белите кръвни телца. Процесът е продължителен, обикновено изисква серия от сеанси в зависимост от размера и цвета на татуировката. Може да остави белези.
Проблемът е, че е наистина трудно да се махне цялата татуировка. Лазерът често оставя оцветяване. Хората се ядосват, че им е отнело толкова време, а лазерните терапии са скъпи.
Затова, излишно е да казваме, името на гаджето е лоша идея за татуировка.
Източник: Обекти
- Реклама -