Снимка: media.timeout.com
Рядко се замисляме, че най-обикновени неща като хотелските сешоари и собствените ни портфейли всъщност са развъдници на бактерии. Може да не са толкова мръсни, колкото кухненските гъби за миене на чинии, но са неща, които много хора пипат, а това ги превръща в предмети с висока концентрация на бактерии. Масите в ресторантите са друга такава повърхност, която много хора всекидневно пипат.
Изследователи от САЩ взели проби от бутилки с кетчуп, солници и менюта от четири различни ресторанта и резултатите били доста неприятни.
Най-лошо било положението при бутилките кетчуп, върху които били открити аеробни бактерии (които се размножават при наличие на кислород) при 100% от тестваните проби, докато при менютата процентът бил 83. Бактерията ешерихия коли била намерена в 4% от пробите от кетчуп бутилки и 8 % от менютата. Коли бактерии присъствали в 17% от пробите, взети от солници и 4% от бутилките с кетчуп.
Подовете в ресторантите се мият постоянно, но честото миене не се прилага върху неща като менюта, солници и оливерници. Може би не е лоша идея да си носим антибактериален гел, когато отиваме на ресторант.
Източник: Reader’s Digest
Превод и редакция: „Нова Варна“