Днешните тинейджъри предпочитат телефоните си пред секс и алкохол

91

Снимка: sun.day.az

Тинейджърите в днешно време не се вълнуват особено от пътувания, любовни срещи с връстници или тайно пушене. Според изследване на психолозите Джийн Туендж и Хийджунг Парк съвременните младежи предпочитат да си стоят вкъщи, не пушат и не пият, а сърфират из десетки приложения в интернет.

Проучването, публикувано в списание Child Development, е проведено сред 8 милиона тинейджъри между 1976 и 2016 година. Днешните младежи нямат желание да шофират, да работят за пари, да ходят по срещи или да излизат без родителите си.
„Това не е резултат единствено от възпитанието, дадено от родителите. Това са характеристики на самите тинейджъри, а влияят и фактори като икономиката, нивото на раждаемостта и по-голямата продължителност на живот на хората“, казва Туендж.
Тъй като изводите от проучването са на база на дадени отговори от децата, резултатите може би не се отнасят до цялото поколение. Психологът Туендж включва данните в своите книги, изследващи условията, в които растат днешните деца и младежи. Обратно на популярните схващания, тинейджърите не са мързеливи или елементарни, а са продукт на средата си, както всяко друго поколение, казва тя.

В средата на 20 век хората бяха възприели модела на т. нар. бързо живеене. Продължителността на живота беше по-кратка, професиите бяха по-рамкирани и децата растяха относително бързо без особен контрол от страна на родителите.
След 2000-та година обаче хората възприеха философията за „бавно живеене“. Хората живеят по-дълго, има повече налични ресурси и децата остават деца за по-дълъг период от време.

Поради намалялата нужда на съвременните тинейджъри бързо да станат възрастни, днешните 18-годишни приличат повече на 15-годишните през 70-те и 80-те години на 20 век. Една от обезпокоителните характеристики на поколението Х обаче е, че нараства броят на самоубийствата. Според психолозите смартфоните имат вина за това.

Представителите на поколението Х са първите, които не могат да си представят живота без интернет. Вместо да играят навън или да работят, тинейджърите все по-често се чувстват изолирани и свързани с електронните си устройства.

„Днес тинейджърите ходят на по-малко купони и прекарват по-малко време заедно, но когато се събират, неминуемо документират всичко в Снапчат, Инстаграм, Фейсбук,така че непоканените да видят това, което са пропуснали.“, пише Туендж.

Забраната за ползване на телефони все пак не трябва да бъде основна грижа на родителите, които са притеснени за менталното здраве на децата си. Първата им грижа според психолозите трябва да е изграждане на чувство за независимост у подрастващите . Ако децата са по-ангажирани с работа или друга обществена дейност, те ще имат по-малко време за телефоните си.

От друга страна, проблемите на това поколение, свързани със секс и алкохол, са много по-малко в сравнение с предходните поколения.

Източник:Business Insider

Превод и редакция: „Нова Вест“