Румен Радев: Длъжни сме да отдадем почит пред личния пример в борбата с екстремизма

18

Президентът Румен Радев при представянето на „Глобалната коалиция за надежда“ в Ню Йорк: „Длъжни сме да отдадем почит пред личния пример в борбата с екстремизма“.

Изправени сме пред предизвикателството да се противопоставим на екстремизма не само като общества, но и като личности и можем да постигнем успех само ако отстояваме своите ценности и отдаваме почит към хората, които са преoдолели страха си и са се опълчили срещу насилието. Това заяви президентът Румен Радев на международен форум в Ню Йорк под патронажа на ЮНЕСКО, на който беше представена „Глобалната коалиция за надежда“. Държавният глава ръководи българската делегация, която е в Ню Йорк за участие в 72-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Целта на „Глобалната коалиция за надежда“ е да отличава ежегодно обикновени хора, които се превръщат в герои, рискувайки живота си в борбата с екстремизма, или са извършили действия в защита на културното наследство и изграждането на мостове между културите. На тържествена церемония българският президент отличи полковник Матю Богданос за заслугите му в изобличаването на връзката между трафика на културни ценности и финансирането на тероризма и лейтенант Кохар Салех за приноса ѝ в борбата с Ислямска държава, в рамките на „Отдаването на почит към героите на световната кампания срещу екстремизма и нетолерантността“.

Краят на студената война породи надежда за създаването на сигурен и проспериращ свят, но днес сме изправени пред все повече предизвикателства, които застрашават мира и стабилността. Едно от тези предизвикателства е екстремизмът, който не признава граници и ценността на човешкия живот, културата и религията“, подчерта в изказването си Румен Радев. Държавният глава призова никога да не се забравя примерът на хората, които имат убедеността, куража и силата да се борят за по-доброто бъдеще на човечеството.

По-рано днес президентът Румен Радев проведе среща с водещи еврейски организации от САЩ, на която призова за увеличаване на инвестициите от САЩ и Израел в България в областта на информационните технологии и други сфери с висока добавена стойност. Според държавния глава страната ни може да използва опита на САЩ и Израел във въвеждането на програми за обучение на компютърни специалисти и участието им в реалната икономика, което ще създаде перспективи за повече млади хора да изберат да се развиват професионално в България.

Президентът Радев заяви също така, че по-скорошното отпадане на визите за българските граждани, които пътуват и работят в САЩ, ще даде нов импулс на двустранното икономическо сътрудничество. По време на срещата беше отбелязан и историческият принос на страната ни, която успява да спаси през Втората световна война своята еврейска общност.