Хората извън връзка са по-здрави. Вижте защо?

31

Въпреки че многобройни изследвания подчертават ползите от партньорството, рядко се говори за това какъв положителен ефект върху здравето може да има липсата на постоянен партньор.

Вижте как независимостта може да ви направи по-здрави, а след като прочетете фактите, може да решите да изтриете профила си от сайтовете за запознанства.

Имате по-широка мрежа от приятели
Въпреки че обвързаните хора имат партньор, който ги подкрепя и окуражава, необвързаните имат цяла група от подкрепящи приятели. Изследване от 2015 установило, че необвързаните хора не само имат стабилен кръг от приятели и семейство, но вероятността да получат помощ от тези хора е по-голяма в сравнение с обвързаните. Необвързаните са и по внимателни към близките си, отколкото хората в сериозна връзка, сочи проучването.

По-малко финансов стрес
Да си необвързан в повечето случаи означава да бъдеш по-свободен във финансов и в социален аспект. Необвързаните, които изплащат кредити, са с 21% по-малко. От друга страна, 27% от женените двойки без деца и 36% от женените с деца имат кредитна карта или заем за изплащане. Финансовите задължения влияят сериозно върху здравето и увеличават риска от инфаркти, инсулти и високо кръвно налягане. Така че е най-добре да поддържаме ниски нивата на стреса и на дължимите суми.

Спите по-добре
Много по-удобно е да се спи без някой да ти дърпа завивката. Доказано е, че необвързаните спят по-добре дори от хората с щастливи връзки. Добрият нощен сън има безброй ползи за здравето като по-добра концентрация, добро настроение и безпроблемно функциониране на тялото. Ако много искате да гушкате нещо, винаги може да си купите специална възглавница.

Повече спорт
Двойките се хвалят с връзките си в социалните медии, но и вие се чувствате добре когато публикувате селфи от фитнеса. Необвързаните посещават фитнес залите далече по-често от женените, а необвързаните мъже спортуват два пъти повече от женените мъже.

Сами си организирате графика
Когато сте във връзка, трябва да се съобразявате с графика на другия. Да вечеряте късно, когато е имал тежък ден в офиса, да пропускате рождени дни на приятели, за да посетите семейно събиране. Необвързаните хора се съобразяват само със собствения си график. А според изследвания хората с добре организиран график са по-продуктивни и по-щастливи.

Способни сте сами да решавате проблемите си
Да сте необвързани всъщност ви прави по- адаптивни, което помага по-лесно да решавате проблемите си. Необвързаните се сдобиват с умения да решават проблемите си сами или с помощта на приятели. Така, когато възникне нов проблем, те от опит знаят, че могат да се правят с него. Това дава увереност и спокойствие в трудни времена.

Прекарвате по-малко време в досадни домашни задължения
Според проучване необвързаните имат много по-малко домакински задължения, особено жените. Жените във връзка прекарват до 7 часа повече в домакинстване от свободните жени. Тези часове биха могли да се използват за спорт, срещи с приятели или развлечения. Стресът покрай домакинстването също е значително по-малък при необвързаните.

Вероятно сте по-щастливи
Според няколко проучвания жените не стават по-щастливи след брака, а най-щастливи са докато са необвързани и живеят сами. За мъжете важи същото.

Правите чудесен секс
Да, проучванията сочат, че женените хора правят повече секс. Но ако говорим за качество, а не за количество, предимството е на страната на необвързаните. Необвързаните жени са по-удовлетворени от сексуалния си живот в сравнение с омъжените. При мъжете резултатите сочат обратното, въпреки че няма кой знае колко задълбочени проучвания в областта. Истината е, че всеки би могъл да се радва на удовлетворяващ сексуален живот, ако вложи в него доза креативност.

Източник: thisisinsider.com

Превод и редакция: „Нова Варна“