Ново проучване показва, че лошата работна обстановка води до стрес

82

Според проучвания, проведени наскоро, при две трети от работещите в САЩ има несъответствие между желани и реални условия на работа, а при хора, които работят нещо, което не харесват, маркерите на стрес са по-високи отколкото при безработните.

„Това, което ме изненада най-силно, беше колко много хора усещат враждебност на работното си място“, казва Никол Маестас, съавтор на проучването и професор в Харвард. Изследванията показали, че един на всеки пет души е преживял враждебно отношение на работното си място, заедно с вербален или сексуален тормоз.

Важен фактор в работната обстановка според Маестас е подкрепата от страна на шефа. Един подкрепящ служителите си ръководител е в състояние да намали наполовина враждебността на средата.

„Началникът определя тона, ценностите и поведението, което се толерира, а всичко това се отразява надолу, на по-ниските нива. Много е важно да имате шеф, който да се държи уважително и да се намесва, ако някой друг не спазва добрия тон.“, казва Маестас.

Около три четвърти от американците споделят за интензивно физическо натоварване по време на работа, а повече от половината смятат, че работят в потенциално опасни условия.

Това изследване е важно за работодателите, смята Маестас, защото е факт, че ако един работник е доволен и щастлив, той ще е по-продуктивен. Във фирмите с добра работна среда има по-малко текучество, а тези данни могат да помогнат на работодателите по отношение на модела на поведение, който да се стремят да налагат в компаниите си.

„Обикновено някой по-остър или агресивен пряк началник е хроничният причинител на стрес, който ни вреди ежедневно. А този тип хора могат да са много упорити.“, казва професорът по психология Сет Каплан от Университета „Джордж Мейсън“.

В такъв случай кой вариант е по-добър: работа, която мразим, или липса на работа?

„Работа, която ни е неприятна, вреди на здравето ни – както на физическото, така и на психическото. Но го има схващането „поне имам работа, а неприятна работа е по-добре от никаква“. Явно безработицата се счита за най-лошия възможен вариант. Много хора го заявяват, но не са много тези, които действително проверяват дали е така.“, казва професор Тарани Чандола от Университета в Манчестър.

Заедно с колегата си Нан Жанг от същия университет решават да проверят истинността на твърдението. Изследват 1116 души в Обединеното кралство на възраст между 35 и 75 години и установяват, че тези, които са заменили безработицата с неприятна работа имат по-високи нива на стрес отколкото онези, които продължават да бъдат безработни. Физиологичните им индикатори сочели възможно развитие на метаболитни и сърдечно-съдови заболявания. Най-ниски били нивата на стрес при хората, започнали работа, която вършели с удоволствие.

Източник:CNN

Превод и редакция: „Нова Варна“