Какъв ще е разходът ни за отопление през зимата, според експертите? (ВИДЕО)

81

В средния случай отопление на 3-стайно панелно жилище на 1 етаж , с топлоизолация и PVC-дограма, ще излиза около 902 лв. за целия сезон на парно (без топла вода), над 2000 лв. с печки на ток, около 700 лева с климатик, 678 лева с дърва и въглища или около 880 лева на газ, предава NOVA.

Това показват сметките на енергийния експерт Еленко Божков. Така твърдото гориво остава най-евтиният вариант, макар в началото на есента да има недостиг на дървен материал. Сметките обаче са направени при цена на дървата около 80 лева за кубик, а в началото на есента на много места тя вече надхвърля 100 лева.

Нарства и цената на въглищата. Причината е, че много хора се запасяват в началото на есента, очаквайки тежка зима като предишната.

Средно на едно домакинство са нужни около 5 кубика дърва за сезона. Това обаче почти сигурно ще остане най-евтиният начин за отопление.

Конкурентно може да е използването на електроуред, но всичко зависи от първоначалната инвестиция. Най-евтини, но и най-големи консуматори на енергия са т.нар. „духалки”, чиято цена е до 60 лева. Малко по-скъп е варианта с маслен радиатор. При такова отопление сметките за ток могат да станат огромни.

Климатиците са далеч по-скъпи, като цената им достига отвъд 1000 лв., но според търговците нов уред се изплаща чрез сметките в рамките на 2-3 отоплителни сезона.

Проблемна е ситуацията, в която климатикът не е достатъчно мощен за големината на помещението или е по-стар и съответно няма висока енергийна ефективност. В тези случаи сметките растат.

Вариантът с централно отопление е незаобиколим за много хора в градовете. Сметките обаче показват, че и тази година този вариант е по-скъп от дървата и тока. Когато обаче прибавим и сметките за топла вода и осветление, използването на централно отопление вече излиза теоритично най-изгодно.

Сметките за парно обаче се увеличават допълнително, когато някой в блока краде отоплителна енергия от сградната инсталация, припомни Божков.

Независимо от конкретния метод на отопление на нашето жилище цените при всички случаи нарастват, ако стените му са тънки, няма налична топлоизолация, дограмата на прозорците е стара или съседните жилища (когато говорим за блок) са необитаеми.