Вижте най-добрите мерки за безопасност на децата ви в интернет

41

Добре е да вземем мерки за сигурността на децата си в интернет преди да им се е случило нещо неприятно.

Интернет е толкова силно навлязъл в живота ни, че трябва да сме информирани за най-лошите възможни сценарии, които могат да се случат на децата ни в мрежата. Добрата новина е, че повечето от тях са напълно предотвратими.

Някой би могъл да шпионира детето ви
Смарт играчките, които са програмирани да учат и растат заедно с детето, като Хелоу Барби например, имат проблеми със сигурността. Някои хакери се целят точно в деца, защото могат да откраднат идентичността им и да я използват за други престъпления в интернет. Този тип играчки събират доста информация за детето и невинаги е ясно как точно се използва тя. Уверете се, че купувате играчка с добри настройки за поверителност, които са ви ясни. Давайте само задължителна информация, без да попълвате полетата по желание и изключвайте играчките, когато не се ползват.

Детето ви може да стане неволен участник в престъпление
Всеки има право на лична неприкосновеност, особено вкъщи. Но домашни асистенти като Алекса на Амазон и Гугъл Хоум са проектирани така, че да се включват в разговорите ви. Тези устройства събират и съхраняват огромни количества информация. Не е ясно какво правят компаниите с тази странична информация, но има предположения, че може да я предоставят на трети страни.
В случай че детето ви се шегува на теми като тероризъм или нещо друго извън закона и бъде образувано разследване , компаниите са длъжни да предоставят записите си. Изключвайте микрофоните на гласовите асистенти, когато не ги ползвате. Изчиствайте информацията за себе си в настройките на приложения, трийте излишното от телефона си или просто не ползвайте гласови асистенти.

Детето ви може да пострада
С опциите за определяне на местоположението във Фейсбук и Туитър децата разкриват реалното си местонахождение пред всички в листата си, а там има много хора, които те не познават лично. Изключете опцията за определяне на местоположение на устройствата на децата си, така че снимките им да не излизат автоматично с местоположението им. Научете децата си да не споделят с непознати адреса си, името на училището си или къде смятате да пътувате.

Детето ви може да пропусне възможности
Ако големите ви деца постват снимки от лудата нощ на бала, а после се опитват да направят добро впечатление при постъпване на работа например, може да имат проблем. Работодателите може да не се интересуват, че детето ви ходи по партита, но да сметнат, че има лоша преценка, защото публикува компрометиращи снимки. Напомняйте на децата си да не споделят снимки от всевъзможни мероприятия в нета, както и да помолят приятелите си да не качват техни снимки и да ги тагват без разрешение. Вие също трябва да демонстрирате разумно онлайн поведение и да не публикувате снимки на децата си без да ги попитате. Друг вариант е да ограничите аудиторията, която може да вижда публикациите ви.

Детето ви може да стане жертва на подигравки
Споделянето на забавни снимки с приятели е безобидно. Но прекаленото споделяне не води до нищо добро. Когато децата споделят неподходяща информация – секси селфита или фотосесия с приятели, хвалби или злобни коментари за някого, тази информация може да се обърне срещу тях и те да бъдат подложени на подигравки. Говорете с децата си за личната неприкосновеност и им обяснете колко бързо се разпространява всяка информация в днешно време и колко далеч може да стигне тя. Научете ги как да говорят в мрежата и как да уважават личната неприкосновеност на другите.

Източник: CNN

Превод и редакция: „Нова Варна“