Прочутият празник на бирата Октоберфест започна в Мюнхен за 184-ти път

38

Прочутият празник на бирата Октоберфест започна в Мюнхен за 184-ти път, предаде ТАСС.

Празникът се чества от 1810 година, когато е организиран за първи път по случай баварска кралска сватба. Той се счита за най-големия фестивал на бирата в света и е бил отменян едва 22 пъти заради войни, холера или хиперинфлацията от 20-те години на миналия век.

Октоберфест е и значителен източник на доходи, като всяка година гостите харчат над 1 млрд. евро за бира, закуски и сувенири, хотели и таксита. Броят на посетителите обикновено надминава 6 милиона души, като рекордът е поставен през 1985 г. – 7,1 милиона, допълва ДПА.

По традиция точно на обед кметът на баварската столица Дитер Райтер заби канелката на първото буре със специален чук и думите „О’цапфт ис“ („отворено е“), давайки начало на празненствата. Премиерът на Бавария Хорст Зеехофер традиционно получи първата халба бира.

Тази година Октоберфест минава при засилени мерки за сигурност – на Терезиенвийзе е забранено да се внасят големи сакове и раници, контролът на входовете е засилен. Редът се осигурява от около 650 полицаи или с 200 повече от миналата година. Допълнителните мерки за сигурност се отразиха и на цените, включително на бирата, отбелязва ТАСС.