Любопитно

Усвоете тези 10 сутрешни навика и ще направите деня си по – добър

Някои хора обичат сутрините, други се ужасяват от тях. Без значение от кой тип сте, има начини да накарате сутрешните навици да работят във ваша полза.

Повечето от нещата в списъка отнемат едва по няколко минути, но ще ви помогнат да сте подготвени, спокойни и уверени през деня.

1. Излезте на бърза разходка
Излизането навън и излагането на слънчева светлина кара тялото ви да пренастрои ритъма си за започване на нов ден и ви дава допълнителна енергия. Освен това ходенето пеша е полезно за здравето ви. Три часа ходене седмично намаляват риска от инфаркт с около 35%.

2. Оправете си леглото
Няма нужда да правите натоварващи кардио упражнения сутрин. Вместо това просто си оправете леглото. Действието е просто и бързо, а ви дава усещане за подреденост през целия ден.

3. Пийте вода
Докато дишаме и се потим, ние губим течности, а точно това се случва по време на сън. Загубата на течности може да доведе до дехидратация, която да причини замаяност и дори припадъци. Пиенето на голяма чаша вода сутрин осигурява на тялото ви нужната хидратация, а на ума ви -пълноценно събуждане.

4. Почетете книга
Според някои проучвания четенето намалява стреса и засилва емпатията, което влияе добре на общуването с приятели, семейство и колеги през деня. Дори да не вземаме предвид мнението на учените, просто е приятно да започнеш деня с тихо и успокояващо занимание преди пороя от имейли и телефонни обаждания.

5. Напишете три хубави неща
Упражнението „три хубави неща“ е много просто: напишете три неща, които са ви се получили добре през деня и обяснете защо. Отнема 10 минути, а оказва много благоприятно въздействие. Психолозите, създали упражнението, открили, че практикуването му в продължение на седмица намалява симптомите на депресия през следващите шест месеца. Много хора го правят вечер, но вие може да опитате сутрин, като равносметка на предишния ден.

6. Набавете си кофеин
Вече знаете, че кофеинът ви събужда. Но знаете ли, че ефектът му продължава през целия ден? Организмът се влияе от кофеина до 5-6 часа след приема му. Само не прекалявайте и не пийте повече от 400 мл кафе дневно.

7. Отхвърлете неприятна задача
Зад този съвет не стои никаква научна обосновка, но е лесен за изпълнение и наистина работи. Представете си как след работа ще се приберете в чиста кухня или в спалня със сгънати и подредени дрехи. Това създава нагласа за спокойна вечер в края на деня.

8. Прочистете съзнанието си
Ползите от медитацията са научно доказани. Тя подобрява концентрацията, намалява тревожността и сваля кръвното налягане. Хората, които медитират редовно, се разболяват по-рядко.

9. Планирайте задачите си за деня
Психолози препоръчват да си направите подробен план с нещата, които смятате да изпълните. Не пишете просто, че смятате да изпълните определена задача, а точно как и за колко време сте планирали това да се случи. Все пак се старайте целите ви да са реалистични, защото в противен случай, ако не ги изпълните, ще се чувствате разочаровани. Добре е да планирате най-трудните задачи за първата половина на деня.

10. Говорете с някой, когото обичате
Позитивното чувство, което ви обзема след разговор с любим човек, е чудесен начин за започване на деня. И е полезно за тялото. Все повече изследвания показват, че общуването е изключително важно за доброто ни здраве. Хората с повече социални контакти живеят по-дълго от онези, които са по-изолирани. По-самотните хора имат и по-високи нива на стрес. Сутрин отделете няколко минути за разговор с партньор, съквартирант, приятел или член от семейството.

Източник: thisisinsider.com

Превод и редакция: „Нова Вест“

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца