„Помпят“ ли ни такситата и как да ги хванем? (ВИДЕО)

74

Кадър: NOVA

Таксита надуват сметките ни с „помпи”. Но никой не ги беше виждал.

В репортаж „Господари на ефира” във NOVA показаха как става това, кой ги слага, как се крият и как действат.

В таксито поставят „помпи“ в чистачките, радиото и климатика.

От Министерството на транспорта бяха категорични, че ще предприемат сериозни действия срещу тези шофьори, тъй като предстои и председателство на страната ни.

Не повече от 5-10% от таксиметровите коли имат монтирани „помпи” към фискалните си апарати”, каза  Кирил Ризов, председател на Съюз „Такси“.

По думите му в големите таксиметрови компании няма как това да се случи и такива шофьори да съществуват. „Когато клиентът се оплаче, шофьорът веднага е изритван от дадената компания, дори и да си е платил разрешителните”, каза той.

Как можем да ги хванем?

Според разследването при наличието на т.н. „помпи“ в такситата, апаратът не работи както обикновено, а за секунди започва да отчита километрите и левовете в много по-бързи обороти. Това е единият начин, по който можем да разберем, че в таксито, в което се возим, има „помпа“.

Другият начин е ако наблюдаваме мини-дистанционно в ръката на шофьора, което той използва докато шофира. Това несъмнено е дистанционно, с което той настройва „помпата“.

Ако все пак сме изпуснали да хванем „помпаджиите“ при тези две ситуации, то задължително на края на престоя ни в такситата им, трябва да изискаме касови бележки. Ако нещо ни се стори съмнително, като изминати километри или странен престой, то веднага това е повод за съмнение.