Един по-различен първи учебен ден за двете деца, гостували на президента Радев (ВИДЕО)

56

Снимка: bTV

Лили и Митко от Вълчан дол тръгват на училище на днешния 15 септември. За разлика от други години, този път те имат чисто нови раници, тетрадки и дори лаптопи. Къщата им има нов покрив и нови прозорци.

Децата вече могат да посрещнат с по-малко притесния първия учебен ден благодарение на помощта на много хора – познати и непознати. Днес Митко започва седми клас, а Лили – пети, предават от bTV и dnes.bg.

Съдбата на двамата трогна преди време хиляди българи. Митко и Лили живееха при тежки условия, грижеха се сами за болните си родители, а в къщата си нямаха дори и течаща вода.

През лятото Лили и Митко гостуваха на Радеви в резиденция „Бояна“. Първата дама Десислава Радева лично пристигна да ги вземе от селото.

При президента беше хубаво, навсякъде ни водиха, всичко посетихме„, разказа Митко.

В София посетихме киното, моловете и магазините„, сподели и Лили впечатленията си от прекарването.

Митко е категоричен, че всичко в живота на семейството им се е променило, откакто България е научила за тежката им съдба. „Всичко се промени – къща, ремонт, прозорци, имаме два лаптопа, приготвили сме тетрадки и учебници“, каза момчето.

Лили е доволна, че с брат й имат нови ранички и тетрадки и признава, че вече иска да тръгва на училище.

Там има с кой да си играя и други неща. Но зимата ще е трудно – пеша до училище и обратно„, каза Лили. А училището е на… 15 километра от дома им.

Бащата на децата, който беше на легло, благодарение на даренията, вече има нова става. Състоянието му обаче, макар и подобрено, все още изисква чужда помощ.

Така, макар и украсена, другата история на Лили и Митко продължава.