За да роди детето си, жена отказа химиотерапия и избра смъртта

114

Главоболията на американката Кари Деклийн започват през март тази година. Скенерът показва масивно образувание в мозъка ѝ, а по-нататъшни изследвания потвърждават, че е тумор, вероятно лимфом, но подлежи на лечение. Диагнозата в последствие се оказва по-лоша.

37-годишната майка на пет деца от Уайоминг, Мичиган, е с глиобластом, агресивна форма на рак на мозъка, и в най-добрия случай би могла да живее още пет години. Туморът е отстранен оперативно през април, разказва съпругът ѝ Ник Деклийн. След по-малко от месец двойката научава две шокиращи новини: туморът на Кари се е върнал, но тя е бременна в осма седмица.

Възможностите са две -да удължат живота на Кари с химиотерапия, което би означавало край на бременността ѝ, или да запазят бебето, но Кари да не доживее да го види родено. За семейството изборът е труден, но логичен, предвид силната им религиозност. След втора операция за премахване на тумора те се прибират с ясното съзнание, че на Кари ѝ остават едва няколко месеца живот. „34 седмици – толкова трябваше да живее жена ми“, казва Ник Деклийн. „Такова беше нейното желание. Обичаме Бог, почитаме живота и вярваме, че това бебе ни е пратено от Господ.“

В края на юни туморът се появява отново, но този път операция не е възможна. Докторите могат единствено да източват течността, която се събира в мозъка на Кари, за да облекчат болките ѝ. Кари е приета отново в болница в средата на юли със силни болки и изпада в безсъзнание. Според лекарите тя е получила масивен инсулт. По това време Кари е бременна в 19-та седмица. Лекарите заявяват, че ще направят всичко възможно, за да поддържат бебето живо, но Кари вероятно няма да се събуди, а дори това да се случи, тя няма да познае семейството си, защото мозъкът ѝ е увреден след инсулта.

В следващите няколко седмици животът на жената и бебето се поддържа от апаратура. След две седмици следва нов инсулт, а мозъкът на Кари се подува толкова много, че лекарите отстраняват черепа ѝ. Бременността е в 22 седмица, но бебето не се развива достатъчно бързо и тежи само 380 грама, а за да успее да се роди, трябва да е с тегло минимум 500 грама. Минават още две седмици. Бебето вече е 625 грама, но не се движи. Съпругът Ник трябва да реши дали да се пристъпи към секцио и той го прави. Дъщеря му Лайф Лин Деклийн е родена с тегло около 600 грама на 6-ти септември. Ник казва, че с жена му са решили детето да се казва така преди състоянието на Кари да се влоши драстично.

„След раждането на бебето казах на лекарите, че жена ми няма нужда да страда повече, защото изтърпя ужасни болки в последните пет месеца.“, разказва Ник Деклийн. Лекарите изключват животоподдържащата апаратура.

Историята на Кари е проследена на фейсбук страницата „Cure 4 Carrie“, която има 16 000 последователи. Бебето ще остане в интензивното отделение на болницата поне няколко седмици. Другите деца на двойката са на възраст между 2 и 18 години. Страница в интернет, която набира средства за семейството, е събрала над 100 000 долара само за седмица.

Ник отхвърля критиките, че вярата им е на първо място, и казва, че решението на жена му да запази детето показва нейното себеотрицание.
„Тя даде живота си за това дете. Искам хората да знаят, че жена ми обичаше Бог, обичаше децата си и правеше всичко за другите.“

Източник:The Washington Post

Превод и редакция: „Нова Вест“