Екстремни селфита на пилот във въздуха провокираха гневни реакции в интернет (СНИМКИ)

298

Инстаграмърът с псевдоним PilotGanso, който има 72 000 последователи, провокира гневни реакции заради селфитата си, на които се показва през прозореца на пилотската кабина на Боинг 737, на хиляди метри над земята.

Много хора продължават да се чудят дали снимките му са истински. Не, не са. Истинското име на инстаграмъра е Даниел Сентено, а снимките са правени с фотошоп, което той не крие и често споменава в описанията към снимките.

Снимка: Instagram

Как точно ги прави? Снима се извън пилотската кабина докато е на земята, а после наслагва снимките върху фона на гледки от въздуха. Пилотът се усмихва от кадри над Дубай, Ню Йорк и Рио де Жанейро.

Снимките очевидно са фалшиви и пилотът не го крие, а го отбелязва в надписите. Косата му видимо не се вее от вятъра, който на такава височина би бил много силен. Самолетът се движи твърде бързо, за да може някой да се снима по този начин, а в очилата на пилота се вижда отражение от летището. Въпреки всички тези факти, много хора онлайн продължават да се чудят дали снимките са истински и дори се възмущават, че пилотът излага на опасност живота на пътниците си.

Снимка: Instagram

Ако Сентено отвори прозореца на самолета, налягането в кабината ще падне толкова много, че би причинило хипоксия, декомпресия и височинна болест на екипажа и пътниците.

Снимка: Instagram

Коментатор от Фейсбук, който вярва, че снимките са истински, пише:
„Това е позорно и не мога да повярвам, че някой би могъл да ползва селфи стик докато управлява самолет, да не говорим да се показва през прозореца и да излага живота на пътниците на риск. Ако караше кола, щеше да е осъден и пратен в затвора за опит за убийство.“

Пилотът не върши нищо против правилата, тъй като прави снимките докато е на земята. Повечето авиолинии не разрешават на пилотите да си правят снимки по време на полет, тъй като трябва да са с повишено внимание по време на пилотиране.

В САЩ правилата, касаещи пилотите, изискват от тях да се въздържат от странични занимания по време на важните етапи на полета като излитане и кацане. Европейският съюз спазва подобни правила и забранява на пилотите да носят преносими електронни устройства.

Японски пилот беше осъден през 2015 за това, че е вкарал стюардеса в пилотската кабина и се е снимал с нея след като самолетът вече е бил на 3 000 метра височина на път за Осака.

Въпреки че снимките на Сентено са безобидни, може би е добре той да обръща повече внимание на правилата за поведение в небето и да остави фотошопа на професионалистите.

Източник: interestingengineering.com

Превод и редакция: „Нова Вест“