Косово с ново правителство

58

Три месеца след извънредните парламентарни избори Косово най-сетне има ново правителство.

Коалиционен кабинет начело с бившия командир от Армията за освобождение на Косово Рамуш Харадинай, получи подкрепата на 62-ама от 120-те депутати в Прищина: съобщи сръбската телевизия PTC.

Харадинай беше подкрепен и от депутатите от сръбското малцинство. А гласуването на доверие се забави докато те се завърнат от Белград, където получиха одобрението на сръбското правителство да участват в кабинета на Харадинай с трима министри и шестима заместник-министри. Новият косовски премиер заяви, че ще продължи диалога с Белград, защото няма алтернатива за постигането на евроатлантическите цели на Прищина.

Заседанието беше бойкотирано от опозиционния Демократичен съюз на бившия премиер Иса Мустафа и от националистите „Самоопределение“.
По-рано сръбският президент Александър Вучич подчерта, че Сърбия ни най-малко не е променила отношението си към Рамуш Харадинай. Той е бивш командир на т.нар. Армия за освобождение на Косово. Срещу него Белград поддържа обвинения за военни престъпления, въпреки че той на два пъти беше съден и оправдан от Международния трибунал за бивша Югославия.

Белград издаде и международна заповед за ареста на Харадинай за престъпления, които не бяха включени в процеса в Хага. Франция обаче отказа екстрадиция на Рамуш Харадинай в Сърбия.