Тъжна вест! Почина кинолегендата Любиша Самарджич

70

След тежко боледуване ни напусна легендарният сръбски актьор – Любиша Самарджич. Той си отде от този свят вчера на 08 септември 2017 година на 81-годишна възраст.

Любиша Самарджич беше сръбски театрален и филмов актьор и режисьор, носител на награда „Купа Волпи“ за „най-добър актьор“ от Фестивала във Венеция и седем сръбски награди „Златна Арена“, номиниран за „Златна мечка“.

Любиша Самарджич е роден на 19 ноември 1936 г. в Скопие, Кралство Югославия. Произхожда от семейство на миньор от нишкото село Йелашница. Завършва Белградската академия за драматични изкуства и започва актьорската си кариера в театър „Ателие 212“ в Белград. Открит е за киното от словенския режисьор Боян Ступица. Филмовият му дебют е през 1961 г. във филма „Игри над реката“.

В средата на 90-те години основава заедно със сина си продуцентска фирма „Синема дизайн“. Общо в кариерата си се е снимал в над 120 филма и сериала. Голяма популярност му донася главната роля в хитовия телевизионен сериал „Горещ вятър“. Приятел и чест гост на България.

През декември миналата година той претърпява мозъчна операция, след която обаче не успява да се възстанови.