5 професии застрашени от изчезване в следващите 20 години

232

Помните ли когато научнофантастичните филми ни показваха бъдеще, пълно с роботи? Това бъдеще вече не е толкова далечно. Роботите идват и ще ни отнемат работните места.

Технологичната революция и автоматизацията се развиват бурно. Процесите са сходни на тези по време на индустриалната революция, когато решението беше да се създаде повече образована работна ръка. И днес решението е в образованието. Когато си избираме специалност, е важно да знаем ще има ли смисъл от нея в развиващия се свят. Ето пет професии, които развитието на технологиите ще направи неактуални.

1. Счетоводители
Компютърните счетоводни програми навлизат все по-широко и все повече хора и фирми осчетоводяват дейността си онлайн. Счетоводители са нужни вече само на големите компании. Добра алтернатива на счетоводството е специалност финанси.

2. Професии, свързани с туризма
Всички знаем как става електронното чекиране по летищата, а подобно бъдеще очаква и хотелите. Да се учи туризъм не е особено далновидно, защото повечето дейности в тази индустрия скоро ще бъдат заменени от технологии. Рязко ще намалее нуждата от рецепционисти, туристически агенти и др.

3. Нотариуси
Повечето им задължения ще могат лесно да се изпълняват от компютър. Попълването и проверката на данни скоро ще може лесно да се извършва онлайн, без това да изисква човешка намеса.

4. Професии, свързани с телекомуникации
Комуникациите са най-бързо променящата се област. Телевизията вече не е основен източник на информация и диплома по телекомуникации е малко остаряла. Комуникациите се развиват с всеки изминал ден – от Снапчат до Фейсбук . Вече получаваме новините си през най-различни канали.

5. Фармацевти
Рецептата,предписана от лекар,спокойно може да се изпълни от робот. Идеята е проста и все повече аптеки я възприемат, а заедно с автоматичното обслужване намалява нуждата от обучени фармацевти. Ръчното приготвяне на лекарства все още се прави, но на пазара доминират фармацевтичните гиганти и нуждата от ръчно приготвени лекарства прогресивно намалява.

Източник:gadgetsnow.com

Превод и редакция: „Нова Вест“