САЩ създава специално звено за убийството на Ким Чен Ун с участито на тюлените, убили Осама

31

Снимка: Ройтерс

Специално звено за убийството на Ким Чен Ун в случай на война създават САЩ до 1 декември. Южнокорейски командоси ще работят с американските военноморски тюлени, които убиха главатаря на Ал Кайда” Осама бин Ладен в Пакистан през 2011 г.: съобщи в. “Таймс”, цитиран от 24chasa.bg

Япония съобщи, че е променила оценката си за мощността на взривената в неделя бомба на 160 килотона – близо 10 пъти повече от хвърлената над Хирошима. След шестия и най-голям ядрен тест на КНДР проведен в разрез с резолюциите на ООН. редица държави призоваха за най-строги мерки.

САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия и за наемане на севернокорейски работници зад граница. Представената от САЩ проекторезолюция предвижда още замразяване на авоарите на Ким Чен Ун и забрана той да пътува в чужбина. Гласуването ще е в понеделник.

Руският представител в ООН Василий Небензя обаче каза, че вот в понеделник е „малко преждевременен“. Руският президент Владимир Путин потвърди позицията си, че смята налагането на още санкции на Пхенян за неефикасно. Китай също е против наказателни мерки. Двете страни са сред 5-те постоянни членки на Съвета с право на вето.

Финансовият министър на САЩ съобщи, че ако ООН не наложи нови санкции, той вече разполага с подготвен указ на президента Доналд Тръмп за прекратяване на търговията между САЩ и страните, търгуващи с Пхенян.

Междувременно Северна Корея организира тържества в чест на учените, осъществили най-мощния ядрен опит в нейната история. Фойерверки озариха огромен митинг в Пхенян.