Ураганът „Ирма“ взе 8 жертви, стихията продължава да се движи на северозапад (ВИДЕО)

55

Осем души са загинали, а други 21 са били ранени, след като ураганът „Ирма“ удари  френските острови Сен Мартен и Сен Бартелеми, както и на малкия карибски остров Барбуда, който е почти изцяло разрушен.

Стихията преминава през Карибите с ветрове със скорост над 260 км/ч, предава NOVA.

Там живеят около 1800 души. Министър-председателят прелетя с хеликоптер над острова. Летището е разрушено, а над 90% от сградите имат щети. Около 30% от тях са напълно срутени.

Скоростта на вятъра на островите е над 260 км/ч, а поривите са до 380 км/ч. Само за няколко часа са паднали валежи колкото е нормата за три месеца.

Заради вятъра морското ниво се е повишило с 5 м, а вълните са достигали 12 м.

Стихията, която е от най-високата пета степен, се движи на северозапад и вече връхлетя Пуерто Рико. До два дни се очаква да достигне американския щат Флорида.

Ако решите да останете в Маями, ще трябва да се оправяте сами, защото ние няма да поставим живота на нашите пожарникари и полицаи на риск, докато бурята ни удря„, коментира кметът на Маями Филип Ливайн.

Водата може да залее къщата ви. Помислете за вашето семейство. Ние може да построим къщата ви, но не можем да ви върнем семейството„, заяви губернаторът на Флорида Рик Скот.

Ураганът е с диаметър от 675 километра – погледнат отгоре изглежда като чудовище. Флорида от край докрай е 225 километра, което означава, че „Ирма” може да потопи и двете крайбрежия на щата. Ето защо хората се притесняват. Обявена е задължителна евакуация за хората в Маями.

Българи, които са на семинар в курорта Пунта Кана в Доминиканската република, се свързаха с NOVA. 11 наши сънародници се намират в хотел на брега на океана. Били са отведени в каменни постройки, където прозорците са запечатани. Запасили са ги с вода и суха храна.