Българи разказват пред BBC колко обезлюдени са родните села

171

Снимка: novinite.bg

България е сред държавите с най-бързо намаляващото население в света. Страната вече е изгубила една пета от населението си от 1990 година досега. Какво означава това за хората, които остават там?

В дълбоката провинция около Перник попадам на рядко явление. Не народната носия прави Стоян Евтимов необикновен, а фактът, че е на трийсет и няколко години и живее на село. „Всичките ми приятели от детството отдавна заминаха.“, казва той.

Като много други българи, те са се преместили в града, за да търсят работа. Стоян се счита за късметлия, че има работа в село Пещера като ръководител на фолклорна група и организатор на ежегоден фолклорен фестивал, с който се опитва да възроди традиционния сватбен фолклор и селото. Въпреки всичко, той смята, че животът на село е много труден.

Стоян Евтимов. Снимка: BBC

„Невъзможно е да си намериш жена на село или в околните села, защото млади хора просто няма. Единственият ми шанс да си намеря приятелка е в града. Много ще ми е мъчно да напусна селото, но все някога ще се наложи да го направя.“

Българските села се обезлюдяват от десетилетия. Когато комунистите вземат властта след Втората световна война, те национализират земята и много от фермерите започват да работят в новите фабрики. След падането на комунизма през 1989 г. и разпадането на кооперативите, тенденцията за напускане на селата става все по-устойчива. Много млади хора не просто се местят в градовете, а заминават да търсят работа в чужбина.

През 1989 г. в България живеят почти 9 милиона. Сега са малко над седем. До 2050 г. се очаква населението да падне до под 5,5 милиона. Има вероятност до края на века населението на страната да е наполовина на сегашното.

Масовото изселване влияе и по друг начин на демографската картина – тъй като много млади хора напускат, раждаемостта е ниска. За последен път в селото се ражда бебе преди 10 години, спомня си магазинерката Стефка, чиито двама сина са в града. Бебето и майка му сега живеят в Кипър, добавя тя.

Снимка:ВВС

Повечето клиенти на Стефка са над 60-годишни. Рафтовете ѝ не са особено заредени, защото няма много хора и тя се тревожи, че ще се наложи да затвори магазина си. По-нагоре в планината селският магазин вече е затворил, заедно с училището и редовната автобусна линия.

„Това село беше с 600 души, а сега сме 13. Някои измряха, другите са в града.“, казва Боян, на 70 години, от Калотинци.

Снимка: ВВС

В село Смиров дол Станка Петрова седи под едно дърво и търпеливо чака пътуващия магазин, който обслужва района. „Родена съм в това село и го помня пълно с хора. Беше голяма веселба, животът беше хубав. Стари, млади.“, казва тя и обяснява, че на това място са се събирали хората на хорото. „Сега няма никой и такова нещо няма как да се случи. На тази улица, например, живееха много хора, а сега съм само аз.“

Снимка:ВВС

Дали е самотна? „Разбира се, че съм самотна. Много е тежко.“

Хората от Калотинци и околните села купуват продукти от пътуващия магазин, който идва в селото три пъти седмично. Магазинът е на Атанас и Лили Борисови, съпрузи на средна възраст.Техният микробус е добре зареден с всичко – от хляб и кисело мляко до цигари и бира, плюс лекарства. За десет години никога не са пропуснали доставка, даже през зимата, когато планинските пътища са заснежени.

Снимка:ВВС

„Хората са малко, всички са ни приятели, така че се опитваме да им помагаме както можем“, казва Лили. Вижда се, че хората ги обичат, но Лили споделя, че клиентите и оборотът намаляват. Бизнесът им е застрашен от обезлюдяването на българските села.

„Когато някой не се появи на мястото, където продаваме, почваме да се тревожим, особено през зимата. Имали сме случай, в който намерихме починал човек.“

Правителството предприема някои мерки, с които да спре обезлюдяването и да повиши раждаемостта: поема част от таксите при лечение на стерилитет, дава право на по-ниски ипотечни лихви за семейства с деца и осигурява детски ясли и градини. Насърчава и българи, живеещи в чужбина да се върнат в страната. Но само българи.

„България не се нуждае от необразовани бежанци“, казва заместник министър-председателят Валери Симеонов, лидер на Обединените патриоти – антимиграционна партия в коалиционното правителство. „А българското общество няма да приеме и образовани емигранти“, добавя Симеонов. „Те имат различна култура, религия, навици. И, слава богу, България засега е една от най-добре защитените страни в Европа по отношение на мигрантския поток.“ Симеонов споменава за телената ограда, която се строи на границата с Турция, за да попречи на мигрантите да влизат в страната.

Снимка: Reuters

Според данни на Европейската комисия България е приела само около 50 мигранти от Северна Африка и Близкия Изток между 2015г. и юли 2017г. Явно българското правителство не вижда миграцията като възможно решение на проблема с намаляващото население на страната.

Въпреки че правителството прелива от идеи как да увеличи раждаемостта на български бебета, в провинцията цари схващането, че политиците говорят много, но не правят нищо.

Преди да си тръгна, случайно срещам Боян от Калотинци отново. „Ние сме изоставени от всички – от управляващите и от Господ“, казва той. „Политиците не правят нищо за нас. Те работят само за собствените си интереси. Не ги е грижа за народа – особено за възрастните хора по селата. Не ги е грижа и за младите, защото те са в чужбина. Така че на политиците не им пука, че държавата изчезва.“

Автор: Рут Аликзандър за ВВС

Превод и редакция: „Нова Вест“