Екатерина Захариева отива в Естония за среща с външните министри на ЕС „Гимних“

128

Екатерина Захариева ще участва в неформалната среща на министрите на външните работи на Европейския съюз „Гимних“.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще участва в неформалната среща на министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) „Гимних“, която ще се проведе на 7 и 8 септември в Естония.

Програмата ще започне със съвместен обяд на първите дипломати и министрите на отбраната на държавите-членки на Съюза, на която ще бъде обсъдено изпълнението на т.нар. пакет „Отбрана“ по прилагането на Глобалната стратегия на ЕС за външна политика и политика за сигурност.

По време на работните сесии ще бъдат обсъдени ситуацията след шестия ядрен опит на Северна Корея, Близкоизточния мирен процес, политиката на ЕС по правата на човека, а в съвместен панел със страните-кандидатки за членство в ЕС на фокус ще бъдат предотвратяването и борбата с радикализацията и насислствения екстремизъм.

В програмата на срещата е включена и работна вечеря, на която ще присъстват външните министри на страните кандидатстващи за членство в ЕС, на която се очаква да бъде обсъдена европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и Турция.