Откриха гигантска черна дупка в Млечния път

89

Снимка: НАСА

Учените смятат, че са открили гигантска черна дупка близо до центъра на Млечния път, скрита в огромен облак от молекулярни газове. С приблизителни размери, надвишаващи около 100 000 пъти тези на нашето Слънце, това е определен вид черна дупка, за която отдавна се правят хипотези, но досега съществуването ѝ не е установявано официално.

Черните дупки със средна маса се смятат за липсващото звено от еволюцията на космическите обекти и биха обяснили как са се формирали свръхмасивните черни дупки. За момента обаче няма категорични доказателства за наличие на черни дупки със средна маса.

В изследване, публикувано в “Nature Astronomy”, екип учени начело с Томохару Ока от Япония обявиха, че са открили черна дупка със средна маса. Те установили наличието на особен молекулярен облак близо до центъра на Млечния път. Облакът притежава необикновени свойства, ненаблюдавани досега в подобни структури – свойства, които могат да бъдат обяснени с „гравитационно поле, излъчвано от невидим обект с маса, равна на около 105 соларни маси.“

На базата на симулация, учените стигнали до извода, че това е черна дупка със средна маса, която не поглъща материя . Ако това е черна дупка, тя ще е втората по големина в Млечния път след Sagittarius A.

Откриването на черна дупка от този вид би дало насока за проучвания на свръхмасивните черни дупки. Тяхната маса е милиарди пъти по-голяма от тази на слънцата, които стоят в центъра на повечето големи галактики, включително и на Млечния път.

„Смята се, че черните дупки с маса над милион соларни маси се крият в центъра на големите галактики“, казват учените от екипа. „Но произходът на тези свръхмасивни черни дупки остава загадка.“

Една от теориите за свръхмасивните черни дупки твърди, че те са се формирали чрез сливане на черни дупки със средна маса. Това би обяснило как свръхмасивните черни дупки са станали толкова огромни за толкова кратко време – появили са се, когато Вселената е била само на няколко стотици милиона години.

„Според теоретичните проучвания, в Млечния път съществуват между 100 милиона и един милиард черни дупки, въпреки че до момента са открити само около 60.“, казват авторите.

Изследванията на черни дупки от този вид биха допринесли много за прогреса на модерната физика и за намиране на доказателства за теорията на относителността.

Източник: Newsweek

Превод и редакция: „Нова Вест“