Министър Захариева пристигна в Словения

39

Снимка: БНТ

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна в словенския град Блед за провеждащия се там на 4 и 5 септември Стратегически форум.

Дванадесетото издание на ежегодното събитие е под надслов „Нова действителност“. Министър Захариева е сред лекторите в панела „Европейският съюз в променения свят“, съобщиха от Министерството за Нова Вест.

Сред останалите участници в дискусията са европейският комисар по транспорта Виолета Булц, бившият председател на Европейския парламент Пат Кокс, министърът на Франция по европейски въпроси Натали Лоазо и министърът на външните работи на Румъния Теодор-Виорел Мелешкану.
Всяка година организираният от словенската държава форум събира стотици политически лидери, представители на международни, регионални и граждански организации, на академичната общност и медиите.

Списъкът с участници тази година включва върховния комисар на ООН по правата на човека Зейд Раад ал-Хюсеин, върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, министъра на външните работи на Словакия и председател на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН Мирослав Лайчак, както и министъра на външните работи и търговията на Унгария Питер Сиярто.

Форумът ще бъде открит от заместник министър-председателя и министър на външните работи на Словения Карл Ерявец, от министър-председателя Миро Церар и от президента на страната Борут Пахор.

Сред дискусиите в първия ден на програмата е „Бъдещето според Таня Файон, Иван Кръстев и Жак Рюпник”. Тримата политолози ще обсъдят какво движи Европа и света през XXI в.

Във втория ден на събитието министър Захариева ще участва в панела „Европейският съюз в променения свят”. Той е посветен на проблемите и предизвикателствата пред ЕС, както и на проблеми от международния дневен ред.

Сред темите на останалите дискусии се открояват „Западните Балкани”, „Сътрудничещата си икономика”, „Южното Средиземноморие”, „Глобалното ядрено управление” и други.

По традиция освен на политически теми, Бледският форум отделя внимание на „нощните птици“. В няколко вечерни сесии представители на традиционни и нови медии ще обсъждат теми като фалшивите новини, дипломацията в социалните медии и други.

Българско участие ще има и в панела „Иновативна Европа – възможности за нов пробив“. Сред ключовите лектори там е Румяна Тренчева, управляващ директор на SAP за Югоизточна Европа.

В програмата на министър Захариева са предвидени и двустранни срещи със словенския министър на външните работи Карл Виктор Ерявец и със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

Подробна информация за форума може да бъде открита на неговия сайт.