Ангела Меркел или Мартин Шулц? Кой ще бъде избраният?

15

Позициите, които и двамата кандидати за канцлер на Германия – Ангела Меркел и Мартин Шулц, изразиха в телевизионния дуел, са познати. С нищо не изненадаха и не впечатлиха, коментира Кристина Баксанова.

Интересният момент беше, че темите, по които разговаряха – миграция, външна политика, социално равенство и вътрешна политика, не присъстваха в предизборните им стратегии, тоест на срещите с гласоподавателите тези теми бяха избягвани”, отбеляза тя.

В дебата, Меркел победи. 49 на сто от зрителите, гледали телевизионния дебат, смятат, че канцлерът  е била по-убедителна и е по-подходяща за лидер на Германия в сегашните глобални кризи. За 29% по-добре се е представил социалдемократът Мартин Шулц.

Двамата претенденти за канцлерския пост участваха в 97-минутен телевизионен дебат преди парламентарните избори в Германия на 24 септември.

В самото начало Шулц възприе по-агресивен подход. Първа гореща тема – Турция.

Ако стана канцлер, ще спра преговорите за членство на Турция в Европейския съюз“, коментира Шулц.

Той обвини съперникът й в тежки грешки при решаването на бежанската криза през 2015 година. Тя е действала на своя глава и не е въвлякла в решаването на проблема и другите европейски държави, затова Унгария не желае да помага сега. Той посочи, че ако стане канцлер, ще обвърже солидарността с изплащането на еврофондовете.

Не може да финансираме земеделието и строежа на пътища в страни като България и Румъния, например, а да не ни се отвръща с подобаваща солидарност“, заяви той.

От своя страна, Маркел каза, че е постъпила напълно правилно и ако се наложи, ще повтори отново делата си от 2015 г.