Дъщерята на убития ресторантьор: Видях как Лазар Влайков застреля баща ми

56

Снимка: 24 часа

Деница, дъщерята на убития ресторантьор във Виноградец – Наско Тонкев, твърди, че лично е видяла как убиват баща й.

Видях как Лазар Влайков го застреля. Последно пистолетът беше у него. Преди това той стреляше с пистолета, както си седеше на масата. Жена му и детето събираха гилзите. След последния изстрел баща ми промълви на Лазар: „Какво направи, бе?“ Изправи се от стола, направи две крачки и се строполи на земята. Бях на масата на няколко метра от тях и видях всичко„, пише 24 часа.

Прокуратурата работи по две версии – за неволно убийство, извършено от 6-годишното дете и за опит за прикриване на убийството.

Взети са натривки от ръцете и дрехите на малкия Юри и на собственика на пистолета.

Междувременно след 24-часов арест, пуснаха Влайков. ГЕРБ го изключи от редовете си.

Семейството на убития при нещастен инцидент в пазарджишкото село Виноградец ресторантьор Наско Тонкев не вярва, че 6-годишното момче Юри е произвело фаталния изстрел. Близките на починалия – съпругата Павлина, синът Димитър и дъщерята Деница са категорични, че собственикът на пистолета „Тлок“ и председател на общинския съвет в Септември Лазар Влайков е застрелял по невнимание приятеля си Наско.

Трагедията се разигра в четвъртък около полунощ в ресторанта на убития. Компания от 20-ина човека празнувала рождения ден на 6-годишния Юри, на когото Лазар Влайков е чичо – с бащата на момчето – Кирил, са първи братовчеди. След употреба на алкохол в един момент общинският председател извадил личното си, законно притежавано оръжие и се включил в еуфорията от стрелящи с газови пистолети гости на купона на фона на пуснатите фойерверки.

След това пистолетът минава от ръка на ръка сред празнуващите, които го разглеждат. Според версията на полицията и на Лазар Влайков последно пистолетът е бил в ръцете на убития Наско Тонкев. Той го подал на Лазар, но в този момент малкият рожденник, Юри се присегнал и взел оръжието.
Миг по-късно детето произвело неволен изстрел и куршумът пронизал седящия на съседния стол собственик на ресторанта.

Деница твърди, че детето е било отзад в градинката и не е било на масата.

Баща ми обичаше да седи със скръстени ръце пред гърдите. Лазар му седеше от лявата страна. Куршумът пронизва баща ми под лявата мишница и разкъсва артерия на сърцето, затова умира за секунди. Ако ръцете му не бяха скръстени, а спуснати, куршумът щеше да удари лявата му ръка и нямаше да умре. но той обичаше да ги кръстосва пред гърдите си„, обяснява Деница.

Веднага след като Наско Тонкев се строполил на земята, Лазар Бланков се спуснал към него и сложил ръка на пулса му. Разбрал, че е мъртъв, и започнал да звъни по телефона. Не е звънял на 112.

„Приятелят ми го направи, след като разбрахме, че Лазар не се обажда за Бърза помощ. Вероятно е говорил с близък приятел – прокурор в Пазарджик. Неразделни са. Явно онзи го е посъветвал какво да прави, за да прикрият убийството и да се отърве. Казах на полицията да провери телефона на Лазар Влайков с кого е говорил след убийството. Не знам дали са го направили“.

Деница, обяснява, че е тръгнала с кола си да взема майка си от тях. По пътя е срещнала жената на Лазар да бърза. Момичето е разказало всичко на полицията и ги е помолила да претърсят и къщата на Влаков.

Лазар не е искал да убие баща ми. Всичко е станало по невнимание. Двамата бяха приятели и се разбираха. Татко го уважаваха всички. Въпреки това няма да позволим истината да бъде прикрита. Ще се борим да докажем, че Лазар Влайков е убиецът на баща ми, а не детето. Знам, че Лазар има много връзки, че ще се опитат да прикрият всичко. Някои хора дори се страхуват от него. Това обаче няма да ни спре да докажем истината„, казва Деница.

И други свидетели на смъртта на баща й били дали показания като нейните, въпреки че около полунощ в заведението са били останали само най близките роднини на Лазар Влайков. Останалите гости си тръгнали около 23 ч.

Истината за смъртта на 47-годишния Наско Тонкев трябва да излезе наяве до няколко дни от експертизата за наличие на барутни частици по ръцете и дрехите на замесените в трагедията. Натривки са взети от 6-годишното дете и от Лазар Влайков.

До този момент срещу Лазар Влайков няма повдигнати обвинения. Вчера в къщата му във Виноградец нямаше никого, а мобилният му телефон беше изключен.