Радев: Одобреният Доклад предлага да лекуваме армията със самовнушение

27

Здравата институционална логика изисква назначаването на председателя на антикорупционния орган да става с участието на президента, е позицията на Румен Радев

Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение“. Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти, помолен да коментира одобрения по-рано през седмицата от Министерски съвет Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2016 година. Държавният глава бе гост на Военна академия „Георги Стойков Раковски“, където участва в тържественото откриване новата учебна 2017-2018 година.

Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние“, попита президентът Радев и добави, че едва след като този въпрос получи своя смел и откровен отговор ще започне истинската трансформация на Въоръжените сили.

Попитан кои трябва да бъдат приоритетите пред политиците в началото на новия сезон и накъде те да насочат вниманието си, държавният глава отговори, че във всички сфери е необходимо законодателство, което да отговаря на обществените очаквания след съответното обсъждане и дебати. „Фокусът обаче е антикорупцията и това ще бъде темата на следващия Консултативен съвет за национална сигурност на 9 октомври“, категоричен бе Румен Радев.

В отговор на въпрос как оценява антикорупционния законопроект на БСП, където се споменава и ролята на президента, Румен Радев подчерта, че корупцията е изключително важна тема за България. „Борбата с корупцията не може да става само с превенция. Не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки. На второ място, съгласен съм с предложението президентът да назначава председателя на тази агенция, не съм се произнесъл какъв трябва да бъде точно органът – това е въпрос на бъдещи дебати, но здравата институционална логика диктува това да става с участието на държавния глава“, отбеляза Румен Радев.

Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли той в състояние да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство – няма логика“, коментира държавният глава.

Попитан за оценката му за двата антикорупционни проектозакона – на БСП и на ГЕРБ, президентът коментира, че единият е фокусиран върху превенция и профилактика, а другият повече върху разследване и обвинение. „За мен трябва да има такива мерки, които да обхващат всичко това в един закон, и да има и съответните структури, които да го извършват“, коментира президентът.

В отговор на въпрос дали свикването на КСНС е контрамярка срещу забавянето на проектите за модернизация на армията, Румен Радев коментира, че не иска да свързва двете неща по никакъв начин. „Чакам поне едно практическо решение в сферата на отбраната, за да можем наистина да обсъждаме нещо на този съвет. Не искам да звучи така, че виждате ли обсъждането на антикорупционните мерки е резултат от това, че нищо не се предприема в сферата на отбраната“, добави той.