Путин: Задава се мащабен конфликт. Антитерористичната борба трябва да продължи

33

Според руския президент Владимир Путин ситуацията на Корейския полуостров „балансира на ръба на мащабен конфликт“.

Путин определя като „погрешно и безперспективно“ виждането, че само чрез натиск могат да бъдат спрени ракетно-ядрените програми на Пхенян, предава vesti.bg.

Проблемите в региона трябва да се решават чрез пряк диалог между всички заинтересовани страни без предварителни условия, се казва в програмна статия на Путин за новите хоризонти на стратегическото партньорство в рамките на организацията БРИКС.

Руският печат обширно цитира материала, публикуван на сайта на Кремъл в навечерието на предстоящия в китайския град Сямън лидерски форум на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка).

Провокациите, натискът, войнствената и оскърбителна риторика – това е път за никъде, подчертава руският президент по отношение на кризата, свързана с КНДР.

Той заявява, че заедно с Китай са разработили „пътна карта“ за урегулиране на Корейския полуостров, която ще допринесе за поетапно сваляне на напрежението и за създаване на механизъм за траен мир и сигурност.

По-рано външното министерство на Китай обяви инициатива за „двойно замразяване“, която предвижда КНДР да обяви мораториум на ядрените изпитания и изстрелването на ракети, а Южна Корея и САЩ да се въздържат от провеждането на военни учения, които Пхенян приема като репетиция за война против Северна Корея.

В статията си Путин призовава и за формиране на „широк антитерористичен фронт“ „не на думи, а на дела“.
До голяма степен благодарение на действията на Русия и други заинтересовани държави напоследък са създадени предпоставки за подобряване на ситуацията в Сирия. Нанесен е мощен удар по терористите„, констатира Путин. Той обаче посочва, че антитерористичната борба „в Сирия, в други страни и региони трябва да продължи„.

Русия призовава не на думи, а на дела да се пристъпи към формиране на широк антитерористичен фронт на общопризната международноправна основа, централна роля в който да има ООН, пише руският президент.