Новият подвижен състав на БДЖ ще спестява годишно 35 млн. лева разходи

48

С новия подвижен състав оперативните разходи в БДЖ-Пътнически превози ще спаднат с 15 %, което на годишна база е 35 млн. лева.

Това съобщиха заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев и изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ ЕАД Владимир Владимиров по време на провелия се днес брифинг.

„В рамките на трите кабинета на министър-председателя Бойко Борисов имаме едно устойчиво развитие по отношение на стабилизирането на жп сектора и в частност на Холдинг БДЖ“, напомни зам.-министър Занчев. По думите му въпросът със задълженията на дружеството към финансови институции ще бъде окончателно решен до края на 2018-та г. „Вторият въпрос, който е необходимо да се реши, са инвестициите в сектора. В момента вървят инвестиции за рехабилитация на железопътната инфраструктура.

През 2023 г. ще имаме завършено трасе по цялото направление от сръбската граница през София, Пловдив към Бургас и към Свиленград/турска граница. За това подготвяме обществена поръчка за нов подвижен състав, за да може той да е адекватен на инфраструктурата, която ще позволява по-висока скорост. Това е и причината за днешния брифинг“, допълни още Велик Занчев.

По време на събитието бе представен докладът от разработения анализ от експерти на 3 университета – Висшето транспортно училище, Техническия университет и Университета за национално и световно стопанство, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, „Холдинг БДЖ“ ЕАД и от Национална компания „Железопътна инфраструктура“. В него са очертани потребностите на дружеството за цялостната му модернизация.

„За пълното технологичното обновление са необходими инвестиции от порядъка между 800 млн. лева и 1,3 млрд. лева. Това е огромен ресурс, който дружеството не може да си позволи, затова ще бъдат правени поетапни стъпки.“, заяви Владимир Владимиров. Той уточни, че документацията за процедурата за новите влакове се подготвя и се прави всичко възможно обществената поръчка да бъде обявена през октомври. Обхвата й е за доставка на 41 броя мотрисни влакове.