България

Екатерина Захариева пристигна в Черна гора за двудневно работно посещение

Първата й среща ще е с министъра на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович. Двамата ще разговарят във вила „Горица” в столицата.

По-късно днес българската делегация пътува за Будва за работна вечеря с заместник министър-председателя на Черна гора и министър на правосъдието Зоран Пажин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В петък министър Захариева е обратно в Подгорица, където ще разговаря последователно с министъра по европейските въпроси Александър Пейович, с министър-председателя Душко Маркович и с президента на Черна гора Филип Вуянович.

Посещението в Черна гора е продължение на балканската обиколка на министър Захариева, обиколила за малко повече от месец Република Сърбия, Република Албания, Република Македония и Босна и Херцеговина.

Както и в останалите балкански държави, министър Захариева ще запознае държавното ръководство на Черна гора с приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Сред тях се откроява европейската перспектива за страните от Западните Балкани.

Черна гора започна преговорите за членство в ЕС през 2012 г. и към момента е временно затворила 3 от общо 35 преговорни глави. Очаква се до края на годината да отвори още две нови – „Свободно движение на работници” и „Право на установяване и свободно предоставяне на услуги”.

На 5 юни 2017 г. страната стана член на НАТО.

В последните години политическият диалог между двете страни е интензивен, като държавните глави са се срещали общо пет пъти за последните три години, колкото и външните министри.

Не толкова интензивен е икономическият стокообмен, който страда от липсата на добра инфраструктура. През 2016 година той е възлязъл на 15,91 млн. евро, което е спад с 18,4% спрямо предходната година. Миналата година сме изнесли стоки и услуги за 14,1 млн. евро в Черна гора, което е с 15,5% спад на годишна база, а сме внесли за 0,92 млн. евро, или с 48% по-малко от 2015 година.

Положителна тенденция бележи туристическият интерес както на българи към Черна гора, така и на черногорци към България. През миналата година 5 000 българи са посетили Черна гора. Ръстът спрямо 2015 г. е 10 пъти.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца