Бракът е полезен за хората, преживели инфаркт

38

Проучване, направено сред почти милион британски пациенти в продължение на 13 години, довело до извода, че бракът е полезен за хората, преживели инфаркт. Изследователите установили, че женените пациенти с инфаркти имали с 14% по-висок шанс да живеят по-дълго в сравнение с тези, които били сами.

В сравнение с разведените пациенти, при женените броят на живеещи дълго след инфаркт бил с 16% по –висок, казва авторът на проучването, д-р Раул Полтури, лектор в Медицинския университет в Бирмингам, Великобритания.

Бракът помага по отношение на определени рискови фактори, които са важни за доброто възстановяване“, казва той. С други думи, социалната и физическа подкрепа, която партньорът оказва, носи сериозни ползи на болния.

Бракът влияе положително върху трите най- сериозни рискови фактора за сърдечни заболявания: висок холестерол, диабет и високо кръвно налягане. Съпрузите помагат на пациентите да водят по-добър живот, да отслабнат, да се хранят по-добре и да спрат пушенето.

Най-нисък е процентът на живеещите дълго след инфаркт при разведените мъже, следват разведените жени, неженените мъже и неомъжените жени.

Разводът е двоен удар. Той не се случва за една нощ, а трае доста време, в което пациентите губят волята да се грижат за себе си. Все пак не мислете, че е наложително да се ожените, за да продължите да живеете след инфаркт. Важно е хората, преживели инфаркт, да знаят, че съществува мрежа за подкрепа и те не са сами.

Въпреки че ползите на брака след инфаркт са изследвани и друг път, това е първото проучване в такъв голям мащаб. Много изследвания сочат, че и при мъжете, и при жените бракът намалява риска от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с хората, живеещите сами.

За изследването са използвани данни на 930 000 пациенти, хоспитализирани в Англия между 2000 и 2013 г.

Източник: consumer.healthday.com

Превод и редакция: „Нова Варна“