Любопитно

10 чести грешки, с които вредим на здравето на кучето си

Много хора считат кучето си за член на семейството. Да се грижим за куче изглежда лесно – хранене, разходки, обич. Но има някои неща, които вероятно правим несъзнателно, а те не влияят добре на кучешкото здраве.

1. Прегръщаме ги
За гушкането на кучетата има различни мнения на ветеринари и психолози. Д-р Александра Хоровиц, която изучава кучетата, казва: „Смятаме, че кучетата не обичат да бъдат гушкани заради реакцията им – отдръпват уши назад, облизват муцуна, прозяват се или се отдръпват, а това са сигнали за поведение под стрес. По реакциите им личи, че гушкането не им харесва.“

2. Позволяваме им да ближат лицето на бебето ни
Кучетата и бебетата са сред най-сладките същества на планетата, но има причина да не трябва да позволявате на кучето да ближе бебето ви по лицето. Въпреки че близането при кучетата е знак за привързаност, имунната система на бебетата не е достатъчно укрепнала, за да победи бактериите, които кучето пренася. Ако кучето яде сурово месо, слюнката му съдържа бактерии на салмонела.

3. Даваме им храна от масата
Ветеринарите винаги предупреждават да не се прави. Някои храни могат да навредят на кучето ви. Такива са дръжки от праскови, обелки от картофи, грозде и авокадо. Внимавайте и с храни, съдържащи ксилитол. Като цяло се придържайте към кучешката храна.

4. Пушим около тях
Пушенето не е полезно нито за хора, нито за животни. От пасивно пушене страдат и животните. Има данни, че кучетата, които живеят с пушачи, е по-вероятно да развият рак на белия дроб. Не пушете около кучето си.

5. Слагаме им нашийник с неподходящ размер
Правилният размер на нашийника е много важен за безопасността на кучето ви. Ако е твърде стегнат, може да увреди врата, а ако е твърде хлабав, може да се изплъзне. Правилото е да можете да пъхнете един пръст между врата на кучето и нашийника при малки кучета и два пръста при големите породи. Не забравяйте да регулирате нашийника, когато кучето ви отслабва или надебелява, а при дългокосместите породи и когато го подстригвате.

6. Не мием зъбите на кучето
Зъбната хигиена на кучетата често се пренебрегва и това води до сериозни проблеми. Кучетата имат почти същите проблеми като хората – кариеси, счупени зъби и плака. Ползвайте кучешка четка за зъби и помолете ветеринаря всеки път да преглежда зъбите на кучето ви.

7. Оставяме ги да бездействат твърде дълго
Разхождането не е единственото упражнение за кучетата. В световен план затлъстяването при домашните любимци нараства и е нужно да се прибягва до диети и повече упражнения. Изминавайте по-дълги маршрути, играйте и бягайте с кучето.

8. Не водим кучето си да общува със себеподобни
Това има доста негативно влияние. Кучетата стават чувствителни, нервни и хиперреактивни, ако нямат контакти с други кучета. Водете любимеца си на кучешки площадки или си уреждайте срещи с други кучкари.

9. Обличаме кучето
Кучето ви не чака с нетърпение да го напъхате в неудобна дрешка. Александра Хоровиц обяснява, че за кучетата е характерно вълчето поведение. При вълците , когато глутницата иска да накаже определено животно, всички се мятат върху него и покриват тялото му. Обличането на тесни дрехи за кучета вероятно се възприема от животните като акт на доминация от страна на хората.

10. Пропускаме редовното къпане
Кучетата се цапат, а косматите породи се цапат още повече. Няма специално указан интервал за къпане, но когато кучето е мръсно, трябва да се измие. Най-добре започвайте от тялото и после преминавайте към главата, защото кучетата започват да изтръскват водата, когато главата им се намокри.

Източник: thisisinsider.com

Превод и редакция: „Нова Вест“

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца