10 развенчани мита за диетите и здравословното хранене

78

Лесно е да се попадне в клопката на вярването, че определен магически трик ще ви изчисти от токсините, ще ви помогне да отслабнете или ще намали холестерола ви.

Не трябва да се вярва на всичко. Нутриционистите Грейс Дероча и Фрида Харжу помагат в развенчаването на някои митове за здравословното хранене, които по-скоро вредят, отколкото помагат на здравето.

1. Активният въглен е супер храна


Миене на зъбите и дори ядене на активен въглен е последната мода в налудната здравословност. Активният въглен не е толкова чудесен, колкото неговите заклети фенове твърдят. Той е познат с абсорбиращите си свойства, но може да лиши тялото ви от полезни и необходими хранителни съставки. Активният въглен под форма на хранителна добавка може и да намали ефекта на някои лекарства, които вземате.

2. Изкуствените подсладители са по-добър вариант от захарта
Много от изкуствените подсладители са силно обработени химикали и организмът на доста хора не реагира добре на тях, а отговаря с храносмилателни проблеми и главоболие. Дероча препоръчва добавяне на малко мед, агаве или корени от стевия към храната вместо изкуствени подсладители.

3. Въглехидратите са враг


Дероча подчертава, че не всички въглехидрати са еднакви. Сложните въглехидрати в пълнозърнестия хляб съдържат полезни вещества и фибри. Простите въглехидрати като тези в белия ориз и белия хляб са от вида, който причинява проблеми заради липса на полезни вещества.

4. Желанието за определени храни означава, че имаме дефицити
Не е толкова просто да се заключи, че желанието за определени храни се дължи на хранителни дефицити. То често е начин хората да се оправдаят за това, че ядат някои храни. Според нутриционистите желанието за определени храни е слабо познат знак за дехидратация, така че пийте повече вода.

5. Яденето след 18 ч. е вредно


Това е мит. Тялото ви не знае колко е часът и дали е 18 или 19, знае само колко калории приемате. Фрида Харжу предлага вместо да спирате храната след определен час, просто да намалите приеманите порции.

6. Приемът на мазнини ни прави дебели
Мазнините са необходим елемент от храненето, тъй като тялото не може да усвоява определени витамини без помощта на мазнини. Важно е да не премахваме всички мазнини от менюто си, а вместо това да се научим да разпознаваме кои са здравословни и кои не са. Харжу препоръчва да се придържаме към източници на мононаситени мазнини като зехтин, риба, авокадо и ядки.

7. Замразените зеленчуци не са полезни колкото пресните
Това е спорен въпрос. Понякога пресните зеленчуци действително имат повече полезни вещества от замразените, но често пресните губят някои свои качества при излагане на въздух и слънце, казва Харжу. Добър вариант е и замразени, и пресни зеленчуци да се купуват в сезона им на зреене.

8. Соковете пречистват организма от токсини
Прочистването със сокове може да бъде опасно, защото те изхвърлят от тялото важни вещества и необходими калории, а така организмът е принуден да мине в режим „гладуване“, казва Дероча. Затова толкова бързо се свалят килограми, когато се мине на програма „детокс“. Най-добре е да се разчита на естествените механизми за пречистване на тялото, да се приема богата на витамини храна, да се води активен живот, да се ядат малки порции и да се пие достатъчно вода.

9. Трябва да пием по осем чаши вода дневно
Тялото ни се нуждае от значително количество вода за да работи, но има и други начини, чрез които си я набавя освен пиенето на вода само по себе си. Вода приемаме и от други течности като чай и кафе, а също и от плодовете и зеленчуците, казва Харжу.

10. Трябва да ядем по седем пъти на ден в малки количества
Митът е следният- по-добре е да ядем често и по малко, отколкото да имаме три по-обилни хранения. Тялото и метаболизмът на всеки обаче са различни, така че този подход не важи във всички случаи. Най-добре е да внимаваме с количеството храна, но и да не пропускаме хранения, съветва Дероча.

Източник: thisisinsider.com

Превод и редакция: „Нова Вест“