Люта свада между 2 ромски рода в Пловдивско – биха се и се стреляха

93

Снимката е илюстративна

Две ромски фамилии от пловдивското село Христо Даново се клаха, биха и стреляха в понеделник вечерта. Лютата кавга избухнала, след като двама мъже от едното семейство се скарали пред селския хранителен магазин с 43-годишен представител на другия род, пише „Монитор“.

Това се случило около 18 часа в понеделник, а малко след скарването се заформило меле. В него взели участие почти всички членове на двата ромски рода.

Участниците в конфликта били около 10-15 човека общо и се замервали взаимно с камъни и стъклени бутилки, съобщи шефът на ОД на МВР в Пловдив ст.ком. Атанас Илков. Той уточни, че тези два рода имали от години стари вражди. „Не се харесват и от време на време напрежението помежду им ескалира. Но в понеделник вечерта нещата бяха доста по-сериозни. По време на конфликта 23-годишен стреля с незаконна ловна пушка срещу групата на опонентите си. Той, естествено, бе арестуван”, каза ст.ком.Илков.

На 112 бил подаден сигнал за ромското меле и на място в село Христо Даново били изпратени полицаи от районното управление в Карлово. Те се намесили и благодарение на тях било предотвратено разрастването на масовото сбиване.

В болница за прегледи са постъпили 14 участници в масовия бой. Всички те имали повърхностни рани от изстреляните срещу тях ловни сачми. Медицинска помощ била оказана и на мъж, ударен по главата с камък. По данни на лекарите, никой от пострадалите не е с опасност за живота. С протокол за доброволно предаване незаконното оръжие е иззето. 23-годишният младеж е задържан за срок до 24 часа. В районната прокуратура в Карлово е било образувано досъдебно производство.