13-те най-екстремни ресторанта в света

643

Пътешествениците, които търсят тръпка навсякъде, знаят, че приключение може да им се случи и докато седят и вечерят, а не само докато кръстосват джунглата. Ето кои са най-екстремните ресторанти в света.

1. Вечеря в небето на различни места по света


Вечерята в небето е начинание, което стартира в Белгия, но вече е правено в 45 страни по света. Клиентите сядат, закопчани с колани, на платформа за гурме вечеря с гост-готвач. Кран ги издига на височина няколко десетки метра във въздуха, където се хранят.

2. Снежният замък, Кеми, Финландия – хотел и ресторант, направени изцяло от сняг и лед


Всяка година „Снежният замък“ е отворен за посетители между януари и април. Неговият „Снежен ресторант“ е най-големият в света ресторант от лед и може да побере 200 души. В ледената пещера може да си поръчате супа, еленско и агнешко месо , но е добре да сте топло облечени.

3. Чайната Хуашан, Китай – най-отдалечената чайна в света


На височина около 2 км над морското равнище, на най отдалечения връх на китайската планина Хуа, се намира чайната, която предлага най-добрия чай в цял Китай. Ако не сте опитен катерач, по-добре не се опитвайте да изкачвате „небесните стълби“, издълбани в скалите нагоре към чайната. Ако все пак успеете да стигнете дотам, ще ви възнаградят с традиционна чайна церемония, сервирана в древния даоистки храм.

4. Ресторант Ел Диабло, Лансароте, Испания – готвене в кратера на вулкан


Забравете за печките на дърва. Какво ще кажете за готвач, който готви месото ви върху огъня на истински вулкан? Това изживяване може да ви се случи на испанския остров Лансароте. Ресторантът е известен със скарата си, която се приготвя върху огромна дупка в земята, с течна лава, бълбукаща отдолу. Не се тревожете, вулканът е неактивен… засега.

5. Подводен ресторант Ита, остров Рангали, на Малдивите


Един от най-скъпите ресторанти на Малдивите (неслучайно), Ита предлага 7-степенно меню на около 5 метра под водата със 180-градусова гледка към подводния живот на риби и корали. Ресторантът е част от хотелски комплекс.

6. Грота Палас Есе, Пулия, Италия – ресторант в пещера


Ресторантът е издълбан в естествена варовикова скала. Пещерата гледа към морето и е отворена до октомври с богато и разнообразно меню.

7. Швейцарски хотел-ресторант, на склона на Алпите


Ресторантът е залепен за склона на една от най-прочутите планински вериги и работи от 200 години. Може да стигнете дотам с катерене или по-безопасно, с 20-минутно пътуване с лифт. Ресторантът е прочут с месните си деликатеси в комбинация с 360-градусовата гледка на швейцарските Алпи.

8. „Скалата“, Занзибар, Танзания – ресторант върху скала в Индийския океан


Само няколко метра навътре от белия бряг на Занзибар е „Скалата“. Там можете да ядете съвсем прясно уловена морска храна от Индийския океан за около 45 долара на човек. При отлив ресторантът е достъпен пеша, но при прилив ще трябва да се понамокрите, за да стигнете до него.

9. „Атмосфера“ в Бурж Халифа, Дубай – ресторант в най-високата сграда на света


Дубай е известен с небостъргачите си, но кралицата на всички гигантски сгради е Бурж Халифа, скоро обявена за най-висока в света. „Атмосфера“ е кулинарният ѝ бисер, разположен на 122-рия етаж, където гледката е зашеметяваща, а менюто е съвременно и с богат избор на морски дарове.

10. Редуудс Трийхаус, Оукланд, Нова Зеландия – ресторант на дърво


Ресторантът може да бъде наеман за специални поводи. Първоначално конструкцията му била издигната на 10 метра височина във въздуха заради рекламна кампания. Ресторантът събира между 30 и 50 души и се наема срещу 3000 долара, без да е включена храната.

11. Ресторантът във вътрешността на вулкан в Исландия


Едно луксозно преживяване, което ще ви струва доста (14 000 долара). Може да летите с хеликоптер над Исландия и да кацнете до вулкана Тринукагигур, където ви чака гурме пикник 120 метра навътре в сърцето на неактивен вулкан.

12. Ирландската кръчма Намче Базар, Непал – кръчма в подножието на връх Еверест


Какво бихте искали да хапнете за последно, преди да се отправите към най-високия връх в света? Много пътешественици се отбиват през кръчмата, позната като „входа към Еверест“. Разположена е в Хималаите, на около 30 км от базовия лагер под върха. Прочута с добрата си пица.

13. Ла Месита де Алманса, Ушуайя, Аржентина – един от най-отдалечените ресторанти в света


Наричат Тиера дел Фуего „краят на света“ , защото е една от най- южните точки на планетата. Ферибот и след това 120 км по чакълени пътища ще ви отведат до градчето Алманса с неговите 20 жители и свежа морска храна.

Източник: www.thisisinsider.com

Превод и редакция: „Нова Вест“